Zvuky kouzelných hracích strojků se rozezní v 10 hodin na Kampě u Karlova mostu, ve 14 hodin v barokním kostele sv. Mikuláše na Staroměstském náměstí a v 19 hodin v Českém muzeu hudby na pražském Újezdě. Během druhého ročníku festivalu Flašinet žije! se flašinetáři z Čech, Německa, Rakouska, Švýcarska, Slovenska a Francie pokusí vyvrátit zažité představy o flašinetech jako nástrojích nevalné zvukové i technické kvality.

„Flašinet neboli kolovrátek, je mechanický hudební nástroj, kde je hlavním pohonem lidská síla a čistý vzduch,“ přibližuje flašinetář Jan Bondra princip dřevěných hracích strojků opatřených ruční klikou a vzduchovými píšťalami. Médium, na kterém jsou skladby zaznamenány, je u flašinetu váleček s kolíčky, u jiných typů hracích strojů je jím perforovaný papír.

Tři koncerty v centru Prahy

Od dopoledních 10 hodin si budou moci všichni kolemjdoucí poslechnout na Kampě vedle Karlova mostu improvizované hraní na flašinety, které bude jistě doprovázeno srdečným zpěvem.

Na festivalovém koncertu v kostele sv. Mikuláše na Staroměstském náměstí si od 14 hodin mohou návštěvníci poslechnout, jak flašinety zvládají díla klasické hudby.

„Skutečnosti, které z tohoto koncertu dělají jedinečný zážitek, jsou paradoxně technické limity flašinetů. Hrací strojky musí i s veškerými omezeními obsáhnout toho, co mnohačlenné orchestry,“ řekl Emanuele Gadaleta, ředitel Českého muzea hudby.

Večerní koncert v Českém muzeu hudby od 19 hod. nebude omezen žánrem. Operetní melodie, hašlerovky i raně jazzové skladby zazní v podání nejen flašinetů, ale i jazýčkových automatofonů a automatického klavíru, tzv. pianoly.    

Druhý ročník festivalu Flašinet žije! navazuje nejenom na úspěšný minulý ročník, ale také na výstavu Kouzelné hrací strojky, která proběhla v Českém muzeu hudby v roce 2013 a byla doplněna bohatým doprovodným programem. Akce rovněž zahajuje sezónu dalších tradičních flašinetářských setkání: Liberecký flašinetář (12. – 13. 8.), Pekařovská pouť (15. 8.) a Mezinárodní setkání flašinetářů v Brně (17. – 18. 8. 2015).