Skladatel, klavírista, dirigent Leonard Bernstein, který se narodil 25. srpna roku 1918 v Lawrence ve státě Massachusetts židovským přistěhovalcům z Ukrajiny, se v našem hlavním městě osobně poprvé představil hned na začátku své hudební kariéry – v roce 1946. Tehdy ve svých osmadvaceti letech do Prahy přijel na první ročník Pražského jara.

Zaskočil za nepřítomného klavíristu

Na tomto prestižním mezinárodním hudebním festivalu tenkrát absolvoval svůj dirigentský debut v Evropě. A hned oslnil nejen posluchače, ale i své kolegy – muzikanty. Na generálku se totiž nedostavil klavírista Eugene List, a tak Bernstein neváhal, sedl k pianu a bez okolků vystřihl sólový part Gershwinovy Rhapsody in Blue.

Na druhém z večerů prvního ročníku Pražského jara se publiku představil i jako skladatel – na programu byla jeho 1. symfonie Jeremiáš, za kterou v roce 1944 získal výroční cenu newyorských kritiků.

Odmítal vystupovat v komunistickém Československu

Na další Bernsteinovu návštěvu si však naši posluchači museli mnoho let počkat. Hudební génius, jak ho mnozí začali záhy označovat, totiž odmítl v komunistickém Československu vystupovat. Když se na konci šedesátých let špitalo, že by opět přijel do Prahy, Bernstein ve Vídni českým novinářům řekl: „Až se k vám vrátí svoboda a demokracie, přijedu tak brzy, jak jen to bude možné.“ 

Svému slovu dostál a v roce 1990, ve svých jednasedmdesáti letech, si znovu ve Smetanově síni stoupnul na dirigentský stupínek. Tentokrát v rámci finále Pražského jara – Česká filharmonie pod jeho taktovkou zahrála Beethovenovu Devátou symfonii.

Krátce na to nejslavnější americký dirigent oznámil, že se kvůli zdravotním komplikacím už bude věnovat pouze komponování. O čtyři dny později – 14. 10. 1990 - přišla z New Yorku smutná zpráva: Leonard Bernstein ve svém apartmánu bytového komplexu Dakota v západní části Central Parku zemřel.

Díla vycházející z žalmů

100. výročí od jeho narození se v tomto roce bude po celém světě připomínat mnohokrát. Symfonický orchestr hlavního města Prahy FOK pro své koncerty na 17. a 18. ledna na program zařadil Bernsteinovy slavné Chichesterské žalmy, které skladatel komponoval v roce 1965 pro katedrální sbor v Chichesteru v Suffolku. Jde o duchovní skladbu o třech částech a její textovou předlohu tvoří výběr žalmů v hebrejštině.

Ve druhé polovině koncertů pak zazní Mendelssohnova symfonie Chvalozpěv, která také vychází z žalmů.