83. sezónu FOKu zahájí tento devětašedesátiletý rodák z Tel Avivu po boku svého dávného a dobrého přítele - šéfdirigenta Pietari Inkinena. Ani FOK není pro izraelského houslového Boha novinkou. Pražští symfonikové měli tu čest hostit Zukermanův recitál v říjnu roku 2012.

U nás poprvé v roce 1990

České publikum Zukermanovu brilantní hru poznalo ale ještě mnohem dřív. Slavný houslista, který je ve světě hudby znám jako fenomén přes pětačtyřicet let, u nás poprvé vystoupil už v roce 1990, a to v rámci turné po tehdy čerstvě postkomunistické Evropě.

Do naší republiky se vrátil o sedm let později – v roce 1997, kdy tu měl recitál v rámci festivalu Musica Iudaica. Hned následující rok pak u nás vystoupil coby host – dirigent a zároveň sólista - České filharmonie. Tehdy posluchače potěšil Mozartem, Brucknerem a Beethovenem.

Beethoven bude na programu i tentokrát. Zukerman na své slavné housle z roku 1742 – přezdívané Dushkin – zahraje Romanci pro housle a orchestr G dur a Koncert pro housle a orchestr D dur.

Nemohu se lidem odhodlat říct: jsem hluchý!

Houslový koncert Beethoven složil v roce 1806. Bylo to v době, kdy se už několik let trápil ztrátou sluchu. Pět let předtím si svému příteli, lékaři Franzi Gerhardu Wegelerovi, v dopise posteskl: „Bídně trávím život. Již skoro dva roky se vyhýbám každé společnosti, protože se nemohu odhodlat, abych lidem řekl: jsem hluchý...“ A od té doby se jeho ušní choroba jen zhoršovala.

I když Beethoven neslyšel, komponoval dál. A impulzem pro vznik houslového koncertu pro něj bylo setkání s velmi ceněným rakouským houslistou Franzem Clementem, který také dílo 23. prosince roku 1806 ve vídeňském Divadle na Vídeňce premiéroval.

Koncert se neshledal s velkým nadšením

Zpočátku se koncert neshledal s příliš velkým nadšením, proto se mu v následujících letech moc pozornosti nevěnovalo. Až v roce 1844 ho nastudoval orchestr Londýnské filharmonické společnosti v čele s dvanáctiletým houslistou Josephem Joachimem.

A od té doby je tato kompozice považována za jednu z nejvýznamnějších svého druhu. Dnes patří Beethovenův Koncert D dur k často hraným a nahrávaným.