Děti hudbu milují. Dokazuje to třeba fakt, že každý z koncertů FOKu pro tyto vděčné malé posluchače zpravidla bývá zaplněn téměř až do posledního místečka koncertního sálu. A ne ledajakého, přímo ve Smetanově síni Obecního domu, který je určen pro 1 200 posluchačů!

Do tajů hudby zasvětí skřítci Béďa a Betty

A jak vlastně koncerty pro děti vypadají? Nejde o klasické vystoupení, ale o zábavnou akci, děti se interaktivní formou dozvědí spoustu zajímavostí z oblasti vážné muziky, seznamují se z životy našich hudebních velikánů a s jejich životními peripetiemi, poslechnou si úryvky jejich nejslavnějších či nejzábavnějších skladeb. A dokonce si i zasoutěží.

A to není vše, na každém koncertu jsou průvodci dva malí hudební skřítci – Béďa a Betty, které představují herci Tomáš Kyselka a Anna Jiřina Daňhelová. Právě tito dva skřítci děti zasvěcují do tajů „klasiky“.

Jak se pohoupat s Humoreskou a jak se tančí furiant?

14. prosince Béďa a Betty posluchače seznámí se světově nejhranějším českým skladatelem -  Antonínem Dvořákem. Čemu se o něm na koncertě prcci přiučí? Kromě toho, že jde o syna řezníka, který v Praze studoval varhanickou školu, si jistě vyslechnou, že Antonín Dvořák pobýval v letech 1892 – 1895 ve Spojených státech Amerických, kde mimo jiné zkomponoval symfonii zvanou Z Nového světa. Mimochodem, nahrávka Novosvětské zazněla dokonce v roce 1969 na Měsíci, když na něm poprvé přistáli astronauti v Apollu 11!

Skřítci dětem ale také prozradí, jak se pohoupat s Dvořákovou Humoreskou – těch skladatel zkomponoval několik a z velké části jsou vystavěny na základě hudebních motivů, které vytěžil ze svých amerických skicářů, či jak se tančí furiant.

Po skončení programu pak čeká na děti ještě malý bonus – můžou se rozběhnout do orchestru a vyzkoušet si nástroje. Proto Orchestr na dotek…