„Příprava nadcházející sezóny s sebou přinesla mnoho příjemných a inspirativních setkání. Byla to setkání s osobnostmi, které se kolem orchestru pohybují, s manažery, diplomaty, umělci, dirigenty a se členy našeho orchestru – to vůbec nejčastěji. A věřím, že se nejlepším možným způsobem do programu promítla,“ uvádí ředitel FOKu Daniel Sobotka.

Nový projekt spojující hudbu a slovo

Jaká 83. sezóna, kterou 13. září v Obecním domě odstartuje Zahajovací koncert, bude? Především ve znamení několika novinek. FOK svým posluchačům nabídne nový projekt spojující hudbu s literaturou. Jde o cyklus čtyř večerů nazvaný Slovo a hudba, na kterém se podílí Divadlo Viola a Literární noviny.

Dramatické večery, během nichž se o mluvené slovo postarají Taťjana Medvecká, Jaromír Meduna, Josef Somr a Barbora Munzarová, vzpomenou Václava Smetáčka, Karla Čapka, Leoše Janáčka a Puškinova Evžena Oněgina.

Pavel Šporcl – nová tvář edukativních programů

Novou tvář mají také edukativní programy FOKu. Stal se jí světově uznávaný houslista Pavel Šporcl, který se v rámci dvou komentovaných orchestrálních koncertů v kostele sv. Šimona a Judy zhostí nejen role sólisty, ale také dirigenta a moderátora.

Tohoto mimořádného umělce pak budou mít možnost příznivci FOKu slyšet ještě jednou, během houslového gala. Jde o mimořádný koncert k 60. výročí mezinárodní Kocianovy houslové soutěže pro děti do šestnácti let, jejíž je Pavel Šporcl patronem.

„Soutěž se snažím prezentovat co nejširší veřejnosti, s odkazem na um nejen Mistra Kociana, ale i dalších úžasných houslistů minulosti i současnosti. A to mě dovedlo k myšlence oslovit FOK a mé kolegy houslisty, abychom u příležitosti 60. výročí soutěže společně uspořádali speciální koncert,“ říká Šporcl.

Světové a české premiéry

83. sezóna FOKu přinese i několik premiér. A to jak českých, tak i světových. Například ve světové premiéře zazní Curovy chorální variace nazvané Modus, vůbec poprvé také zazní jeho orchestrace známé Ramírezovy Misa criolla a Navidad Nuestra. Mimochodem, obě skladby jsou původně určeny pro komorní obsazení, Cura však dostal od argentinského skladatele, který zemřel v roce 2010, svolení k orchestraci.

Českou premiéru bude mít rovněž Sibeliova rozsáhlá chorální symfonie Kullervo z roku 1892. Tomuto nejslavnějšímu Finovi se pražští symfonici začali systematicky věnovat s příchodem šéfdirigenta Pietara Inkinena. Během jeho spolupráce s FOKem už u nás zazněla skoro všechna Sibeliova významná orchestrální díla. Teď dojde na poslední z nich.

Dramaturgický objev

Za dramaturgický objev je pro nadcházející sezónu považována Pohřební píseň Igora Stravinského, kterou skladatel zkomponoval v roce 1908 k poctě svého učitele Nikolaje Rimského-Korzakova. Bohužel se po premiéře ztratila.

Nedávno se ale v budově Petrohradské konzervatoře znovu našla. A teď skladba, které si Stravinskij velmi cenil, prožívá mnoho národních premiér. Bude ji mít i v Praze.

Světové premiéry se u nás dočká i Koncert pro hoboj a orchestr současného českého skladatele Jiřího Gemrota. Zazní v podání našeho hobojisty Viléma Veverky.

Za klavírem Ohlsson i Vondráček

Za zmínku rozhodně také stojí koncert fenomenálního pianisty Garricka Ohlssona, který posluchačům nabídne Brahmsův Koncert pro klavír a orchestr č. 2 B dur.

I nadále pokračuje angažmá hlavního hostujícího dirigenta Jacka van Steena. Ten bude mimo jiné během jednoho ze svých pražských koncertů řídit veleúspěšného českého klavíristu Lukáše Vondráčka, před kterým smeká celý svět. Není divu, vždyť nedávno vyhrál legendární Soutěž královny Alžběty v Bruselu.

A to není zdaleka vše, co program nadcházející sezóny Symfonického orchestru hl. m. Prahy nabízí. Je opravdu pestrý, plný zvučných jmen a fantastických skladeb. Každý si jistě přijde na své.