Kocianova houslová soutěž patří mezi nejdůležitější hudební soutěže pro děti do šestnácti let. Nese jméno slavného houslisty Jaroslava Kociana, rodáka z Ústí nad Orlicí. Každoročně se jí účastní desítky soutěžících z celého světa.

Od roku 2016 probíhá soutěž pod patronátem Pavla Šporcla, houslového virtuosa, který díky svému umění, výrazné osobnosti i nekonvenčnímu vystupování slaví úspěchy na nejvýznamnějších pódiích u posluchačů všech generací. Pavel Šporcl je také laureátem soutěže z roku 1986.

„Tento úspěch mi přinesl nové příležitosti a otevřel dveře. Jako patron soutěže se ji snažím prezentovat co nejširší veřejnosti, s odkazem na um nejen Mistra Kociana, ale i dalších úžasných českých houslistů minulosti i současnosti,“ řekl Pavel Šporcl.

Při příležitosti 60. výročí Kocianovy houslové soutěže se proto rozhodl oslovit Symfonický orchestr hlavního města Prahy FOK a bývalé laureáty soutěže, aby společně uspořádali speciální koncert. Ten na jednom pódiu spojí absolutní vítěze soutěže několika generací.

„Věřím, že tento večer bude nejen oslavou houslí a krásné hudby, ale především projevem respektu a úcty k Jaroslavu Kocianovi, jednomu z nejlepších houslistů všech dob,“ dodal Pavel Šporcl.