„Rok co rok se těšíme na čas Adventu a Vánoc, jehož hlavními symboly jsou naděje a zrození,“ říká umělecký šéf Hradišťanu Jiří Pavlica s tím, že o naději a zrození jsou i písně, které předvánoční čas provází. Jsou to písně rozjímavé, veselé, starobylé i nově vzniknuvší.

A právě těmi Hradišťan spolu s FOKem potěší publikum ve dvou pražských koncertech - 6. a 7. prosince.

Široký hudební záběr a netradiční repertoár

Koncerty to budou jistě výjimečné. Hradišťan je totiž ojedinělým hudebním tělesem s vysokou uměleckou i interpretační úrovní. Tohle hudebně-taneční folklórní uskupení je také ceněno i díky svému nezvykle širokému hudebnímu záběru a netradičnímu repertoáru, který ho zejména v počátcích své existence stavěl na lidové tradici.

Hradišťan koncertuje po celém světě a na svém kontě má více než třicet natočených alb. Těleso také často spolupracuje s významnými osobnostmi, orchestry a skupinami jak z domácího, tak i zahraničního prostředí.

Zákaz hraní pominul v roce 1978

Hradišťan založil v roce 1950 Jaroslav Václav Staněk a brzy po jeho vzniku soubor začal sklízet jedno ocenění za druhým. Počátkem 70. let na čas činnost souboru ochabla. „Protože v roce 68 Jaroslav Staněk nesouhlasil se vstupem osvobozujících vojsk a tak dostal zákaz hraní. Ten zákaz pominul až v roce 78, úmrtím Jaroslava Staňka,“ vysvětlil Jiří Pavlica, který se vedení Hradišťanu po Staňkovi ujal a navázal tak na jeho zakladatelský vklad.

Se souborem si Pavlica získal obdiv a respekt publika doma i v zahraničí. Zaujal svými hudební projekty, které se díky nápadité dramaturgii a neotřelému autorskému zpracování staly nadčasové.