„Uvidíme a uslyšíme muzikanty, kteří s nadhledem kombinují hudbu rozličných stylů, epoch, národů i regionů. Takoví jsou třeba nakažlivě zábavní alpští punkeři Attwenger nebo zakladatelé brazilelectra Zuco 103," říká zakladatel a šéf Respectu Borek Holeček.

Festival na vlně originálních mixů

Letošní ročník tohoto největšího festivalu ´world music´ u nás přináší mnoho překvapivých hudebních spojení. V programu tak najdeme třeba originální a nečekaně fungující spojení africké a bretaňské hudby v projektu N'Diale, ve kterém spolupracuje vynikající zpěvačka z Mali Foune Diarra s houslistou Jacky Molardem a jeho Quartetem. Kvintesencí tradiční egyptské muzikality s takřka tanečními rytmy pak zaujmou ve Francii žijící Egypťan Tarek Abdallah, který zmodernizoval hru na klasickou arabskou loutnu oudu, s o generaci starším mistrem tamburiny riqq Adel Shams El-Dinem. Kamel El Harrachi přiveze písně o stesku a smutku alžírských uprchlíků, které dobře ilustruje hudební blízkost Francie, Španělska a Alžíru. Navazuje tak na svého otce, slavného alžírského písničkáře.

Punkoví akordeonisté a brazilská elektronika

Další lahůdkou je punková variace na německou lidovou hudbu v podání dua Attwenger. Tato dvojice hraje už dvacet let, a vedle prestižních evropských festivalů koncertovala v Malajsii, Africe i na Sibiři. Zpívají německy a ještě s dialektem, k tomu hrají na akordeon - a výsledek je neodolatelný punkový rachot. Nizozemci také přispějí svou troškou do mlýna. Po čtyřleté mateřské dovolené své brazilské zpěvačky Lilian Vieiry se totiž na scény evropských a světových pódií vrací Zuco 103, zakladatelé tzv. brazilectra - což je směsice jazzu, brazilské hudby a elekroniky, obohacené o další hudební vlivy.

Děti si vyzkouší akrobacii

Protože jde o festival pro celou rodinu, doprovodí ho také bohatý dětský program, mezi jinými cirkusový workshop, který pro malé návštěvníky připraví členové renomovaného pražského Cirku La Putyka. Samozřejmostí je etnické občerstvení ze všech koutů světa.

Festival ale neprobíhá jen v Holešovicích. Organizátoři si totiž připravili i pokračování: 21. června v Paláci Akropolis vystoupí legendární houslistka a zpěvačka Iva Bittová se sardinským kytarovým mágem Paolem Angelim. Do Prahy přijede i africká legenda, Orchestre Les Mangelepa, který zahraje 29. června na Nákladovém nádraží Žižkov.

Podívejte se na webové stránky: http://respectfestival.rachot.cz/