Zvláštností koncertů je, že zde se svými příspěvky hostují také členové literárního a výtvarného odboru Umělecké besedy. Umělecká beseda je totiž nejstarším uměleckým spolkem v českých zemích a bohatou šíří svého mnohostranného působení i spolkem nejvýznamnějším.

Přes 150 let historie

Byla založena již 9. března 1863 předními osobnostmi tehdejšího umění i kulturně společenského života jako byl Bedřich Smetana, Josef Mánes anebo třeba Karel Jaromír Erben. Spolek měl už od začátku tři odbory – hudební, výtvarný a literárně-dramatický.

Slavná generace Národního divadla

Prvním významným obdobím spolku byla 60. – 80. léta 19. století, tedy doba „generace Národního divadla“, kdy byli členy spolku Jan Neruda, Jaroslav Vrchlický, Karolina Světlá anebo Antonín  Dvořák.

Dalšího vrcholu dosáhla Umělecká beseda v meziválečném období. Od roku 1926 uspořádala ve svém sídle na Kampě celou řadu výstav, rozvíjela bohatou koncertní činnost, všechny tři odbory spolku vydávaly své specializované revue, působil v něm Leoš Janáček, ale i Jaroslav Ježek, maloval zde Zrzavý i Josef Čapek a psal Langer anebo Durych.

Hrál zde Werich s Voskovcem

Po vzniku samostatné republiky získala Umělecká beseda na pražské Kampě své první samostatné sídlo s Alšovou síní a „dvoranou" pro koncertní a divadelní provoz. Právě zde se přesně před devadesáti lety konalo první představení West Pocket Revue Voskovce a Wericha, které položilo základ Osvobozeného divadla.

Úpadek začal po válce, kdy besední činnost nebyla státem podporována. V roce 1972 byl spolek rozpuštěn. Obnoven byl v roce 1990. Od té doby hledá své místo na pražské kulturní scéně, pořádá hudební Úterky, které mají podporu hlavního města Prahy, výstavy nebo čtení z knih.

 

Podívejte se na webové stránky: www.umeleckabeseda.cz