Tip na nedělní večer 15. října: bubeník Gene Jackson.

Většina bubeníků si osvojí svůj styl, kterého se drží, jak jen to jde - ne tak Gene Jackson. Každé jeho vystoupení má punc jedinečnosti, dokáže se přesně přizpůsobit tempu i žánru svých spoluhráčů. Jak sám říká: „Radši sleduju, kam mě hudba zavede, než abych jí diktoval, kam má jít."

Gene, narozený roku 1961, studoval na Berklee College of Music v Bostonu, hrál s nejlepšími muzikanty z východního pobřeží USA. Na začátku 90. let zakotvil v pravděpodobně nejlepším jazzovém triu té doby: The Herbie Hancock Trio. Od roku 1996 se trio rozšířilo na kvartet a až do roku 2000 těleso fungovalo na mezinárodní úrovni a kromě Ameriky procestovalo většinu Evropy i více exotické destinace.

Zatím posledním zlomem jeho fenomenální kariéry bylo dlouhé turné po Německu a celé západní Evropě. S Antonio Faraem projezdil Itálii, s The Mingus Big Band Švýcarsko a Francii. Své nejúspěšnější desky nahrál v Kolíně se Staffordem Jamesem či Alexem Sipiaginem.

Česká republika se Jacksonovi zvlášť zalíbila - už minulý rok si s velkým potěšením zahrál s Ondřejem Štveráčkem, a letos se chystají znovu nadchnout každého milovníka dobré hudby. Jednoznačně nejlepší český jazz klub je pro takovou událost jako stvořený, a vystoupení v něm bude vrcholem Jacksonova turné po Česku.