Iván Gutiérrez má poměrně pohnutý osud. Narodil se v New Yorku kolumbijským rodičům, žil v Kolumbii, Mexiku a Spojených státech amerických, kde studoval matematiku, filosofii, hudební teorii a čínštinu na binghamptonské a wisconsinské univerzitě. V roce 1993 přijel do Prahy, tou dobu totiž žil s českou emigrantkou.

Setkání s Navarovou

V Praze se potkal se zpěvačkou Zuzanou Navarovou a v roce 1994 spolu s baskytaristou Karlem Cábou vytvořili trojčlenné uskupení Tres a vydali stejnojmenné album se staršími Ivánovými písněmi. Kolem dvojice Zuzana Navarová – Iván Gutiérrez se posléze vytvořila skupina Koa, se kterou Iván nahrál několik desek a napsal pro ni například slavné Taši delé. V roce 2001 Gutiérrez kapelu opustil a odcestoval zpět do Kolumbie.

Madera a návrat

O dva roky později se vrátil a založil spolu s kontrabasistou Tadeášem Mesánym skupinu Madera. Ti dva se potkali v pražském baru Duende, v roce 2005 vydali první společné CD. Kapela po několika změnách v obsazení hraje dodnes, a to ve složení bubeník David Landštof, kontrabas Tadeáš Mesany, klávesista Ondřej Kabrna a zpěv Iván Gutiérrez.

V současnosti koncertují po celé České republice a hrají nejen skladby z alb Madera a Jardín amurallado, ale i skladby vlastní a jiných interpretů.