Europe Blues Train Festival je německo-český projekt, který v roce 2009 založil vynikající český jazzový saxofonista a flétnista žijící v Berlíně – Joe Kučera. Letošní pražská část akce představí dvě zajímavé dámské formace, obě se věnují blues.

Dvě dámské bluesové formace ve dvou večerech

První je Kat, Tracey a Nina, tři dámy, které oslňují publikum v Německu a USA. Silný hlas Kat a její výborná hra na foukací harmoniku se perfektně doplňuje s Traceyinou skvělou hrou na bicí a s Ninou a jejím působivým bluesovým piánem.

Dvě z dam, Kat a Tracey, jsou Američanky, jejich kolegyně Nina, už třikrát nominovaná na German Blues Award, je Berlíňanka. Muzikantky na svých vystoupeních vycházejí z tvorby bluesových mistrů, jdou ke kořenům žánru, tedy zpět na Mississippi.

Dívčí kapela jediná svého druhu v Itálii

I další dámská kapela miluje blues. Desperate Blues Girls jsou čistě dívčí bluesovou skupinou, dokonce jedinou svého druhu v rodné Itálii.  Desperate Blues Girls hrají originální směs klasického blues, rock blues a modern blues, do nichž vkládají i funk a soul.

Jejich hudba je inspirována bluesovými veličinami jako jsou Muddy Waters, B.B. King, Buddy Guy, Etta James, Stevie Ray Vaughan, Gary Moore. Zároveň jsou patrné i rockové a funkové vlivy hudebníků Koko Taylor, Robben Ford, Janis Joplin, Jimi Hendrix, Led Zeppelin, Joss Stone, John Mayer.

Vystoupí i pánové. A ne ledajací

Před Kat, Tracey a Ninou zahrají Slováci Erich Boboš Procházka, jeden z nejlepších evropských hráčů na foukací harmoniku, a Marek Wolf, mladý hráč na elektrickou kytaru. Tohle originálně znějící duo posouvá pomocí výrazových prostředků různých žánrů blues daleko za hranice jeho tradice. Zatímco Wolf používá zkresleného zvuku své kytary, Boboš do toho neuvěřitelným způsobem sází své harmonikové nahrávky a k tomu ještě temným hlasem výborně zpívá.

Po Italkách pak ještě vystoupí Američan Michael Hardie, Texasan, žijící v Berlíně.

 

Podívejte se na webové stránky: www.jazzdock.cz.