Jiří Dědeček se narodil v roce 1953 v Karlových Varech, v Praze studoval knihovnictví a posléze scenáristiku a dramaturgii na FAMU. Pracoval jako tlumočník z francouzštiny, ze které dodnes překládá knihy. Od roku 1983 je ve svobodném povolání. 

V letech 1973 až 1985 hrál spolu s písničkářem Janem Burianem po celé republice jako člen divadla malých forem Burian a Dědeček. Mnoho dalších alb vydal samostatně.

Knižní tvorba známého písničkáře

Jiří Dědeček se věnuje také literatuře. Knižně mu vyšly písňové texty, prózy, překlady a také několik sbírek básní. Je také autorem krásných knížek pro děti, např. Co se stalo v ZOO (Albatros, 1987), Šli červotoči do houslí (Limonádový Joe, 2001) či Uleželé želé (Albatros, 2005). Od roku 2006 je předsedou Českého centra Mezinárodního PEN klubu.

Píše i pro jiné

V Činoherní kavárně se Jiří Dědeček představí se svou písňovou tvorbou. Vydal devět řadových alb, na dalších se podílel jako interpret, textař nebo autor.

Jeho písňové texty zpívají i jiní interpreti, například Jan Burian, Vladimír Mišík, Petr Skoumal, Nahoru po schodišti dolů band, Panika, Světlana Nálepková a další.