Jedním z orchestrů, který v rámci letošní koncertní sezóny uslyšíte, je Hudba Hradní stráže a Policie ČR. Svou historii začala psát v roce 1945. Navázala tak na bohatou tradici vojenských, policejních i četnických hudeb z období první československé republiky. Tato hudební tělesa byla vždy neoddělitelnou součástí naší hudební kultury a zároveň ukázkou hudební vyspělosti našeho národa.

Název Hudba Hradní stráže a Policie ČR, který plně vyjadřuje široký funkční záběr tohoto Orchestru, vznikl po roce 1990 a Hudba jej užívá dodnes.

Zajištují státní ceremonie

Mezi prvořadé povinnosti Hudby Hradní stráže a Policie ČR patří zajištění hudebního doprovodu při všech státních ceremoniích na Pražském hradě. Hudebně doprovází především průběh státních návštěv prezidentů a čelních představitelů zemí pozvaných prezidentem republiky, a také se účastní spolu s čestnou jednotkou Hradní stráže nástupních audiencí velvyslanců.

Doprovází taktéž slavnostní protokolární okamžiky při Řádových dnech ve Vladislavském i Španělském sále Pražského hradu. Účastní se i řady protokolárních i pietních aktů na zámku v Lánech.

Spolupráce se známými jmény

Po celou dobu svého trvání se Orchestr kromě svých povinností věnuje také koncertní a nahrávací činnosti. Na realizaci mnoha projektů spolupracovala i v minulosti řada nositelů zvučných jmen a nelze nevzpomenout dirigenty Jindřicha Pravečka, dr. Václava Smetáčka či Libora Peška. Ze sólistů to byli např. Eduard Haken, Beno Blachut, Dalibor Jedlička anebo Pavla Břínková.

Rovněž z populární hudby lze jmenovat výrazné osobnosti, které s orchestrem spolupracovaly – například Lucie Bílá, Bára Basiková, Petra Janů, Milan Chladil, Karel Hála a mnoho dalších.

Více než 200 vystoupení ročně

Více než desetkrát byl Orchestr hostem Mezinárodního festivalu Pražské jaro a stál u zrodu svatováclavských koncertů na Pražském hradě, v jejichž tradici pokračuje dodnes. Mezi další významné pravidelné koncertní aktivity patří účast na festivalu Americké jaro, cyklus promenádních koncertů Na Valech, koncerty v chrámu sv. Víta a mnoho dalších, o čemž svědčí každoročně více než 200 vystoupení orchestru a jeho menších souborů.

Nejen velký orchestr

V rámci tohoto velkého orchestru působí i další soubory především komorního charakteru, jako je dechové trio, žesťové kvinteto, dechové okteto, ale nechybí ani tradiční BigBand, skupina Largo, skupina Richard nebo dechová kapela Formanka.

 

Podívejte se na webové stránky: www.hrad.cz