Tato dvojice pod značkou FOK vystoupí poprvé. Nápad uskutečnit tento mimořádný koncert vznikl díky podtitulu sezóny FOK „Stále je co objevovat!“. A řekla Julia Fischer: „Velice mne baví objevovat.“ Díky tomu si návštěvníci budou moci poslechnout Brahmse, Szymanowského a Šostakoviče v podání dvou špičkových, navíc ještě krásných a usměvavých virtuosek.

Julii Fischer už pražské publikum zná - byla rezidenční umělkyní Pražského jara, koncertovala zde i se svým kvartetem a debutovala zde v roce 2004. Julia Fischer totiž patří na seznam „zázračných dětí“. Pro mimořádný talent byla přijata už v devíti (!) letech na Vysokou hudební školu v Mnichově, ve svých 23 letech se stala nejmladší profesorkou na vysoké škole v Německu.

Představit se sluší její kolegyni Juliannu Avdějevu, která již sice má v hudebním světě také zvučné renomé – získala jej například vítězstvím ve slavné Chopinově klavírní soutěži ve Varšavě –, ale kterou české publikum ještě nemělo šanci poznat. Julianna Avdějeva koncertuje také sólově po celém světě, v letošním roce vystoupí na příklad s vlastním recitálem v Sydney nebo s Chopinovým druhým klavírním koncertem v Hong Kongu.

Zmiňme se také o nástrojích, které v březnový večer ve Smetanově síni zazní. Julianna bude samozřejmě hrát na místní skvělý Steinway, Julie si pak přiveze své úchvatné housle Guadagnini z roku 1742. Možná že jednou, až tyto housle budou putovat dál do světa, se jim bude přezdívat ex-Fischer. Jako se jiným Guadagniniho nástrojům říká ex-Wieniawski nebo ex-Kubelík.