Repertoár pro jedny housle

Světelnou podívanou doprovodila čínská houslistka Xiaoke motivem Vltavy od Bedřicha Smetany, který zahrála na kamenné housle českého sochaře Jana Řeřichy. Originální nástroj je darem České republiky pekingské hudební akademii, která pro ojedinělý instrument připravuje vlastní uměleckou produkci. Nástroj byl předán v prestižním klubu MINT v Šanghaji za přítomnosti členů české vlády.

Nejsou to první housle

Kromě vlastní sochařské práce pracuje Jan Řeřicha se svým oblíbeným kamenem Verde Guatemala, což je zelený mramor, který má některé zajímavé vlastnosti. Jan z něj dokonce vytvořil membránu do reproduktoru, který skutečně hrál.

„Nikdo tomu nechtěl věřit, ale ten kámen skutečně hraje,“ říká Jan Řeřicha. Housle, které se předávaly v Číně, nejsou první, které vyrobil. „Experimentoval jsem tak dlouho, až jsem se dopracoval ke skutečně znějícím houslím, které houslový virtuóz mistr Jaroslav Svěcený nakonec představil i na svém koncertě.“

Celkově vytvořil Jan Řeřicha troje housle, jedny jsou uloženy v Muzeu hlavního města Prahy, na další hraje Jaroslav Svěcený a třetí jsou nyní v Číně.

Kytara, která léčí

Jan Řeřicha vytvořil i kamennou kytaru, na kterou hraje Štěpán Rak, a vytvořil pro ni dokonce celý repertoár. O kytaře se říká, že její zvuk pomáhá lidem, že je léčivý.

Faktem je, že hudba kamenné kytary přináší jiný zážitek a zvláštní potěšení. Dalším nástrojem, na který si Jan Řeřicha troufl, je i kamenná píšťala.

Dřina s dobrým výsledkem

Vytvořit kamenné housle, které hrají, je z pohledu laika neskutečná dřina, jsou to stovky, snad tisíce hodin práce, neustále se opakující broušení a měření. „Výsledek stojí za to,“ řekl Jaroslav Svěcený, „housle zajímavě znějí, proto je rád je využívám na svých koncertech.“ Čas od času je předvede ve Violinu, v jediném pražském hudebním klubu orientovaném na vážnou hudbu.

Kolik vlastně stojí

Cena kamenného nástroje, to je první, na co se ptají lidé. Sám Jan Řeřicha jen krčí rameny. „Stálo mne to kus života a také zdraví, protože ten prach při broušení člověku nepřidá, ale cenu si odhadnout nedovolím.“ Odborníci ovšem tvrdí, že cena se dá srovnat se skutečně luxusním autem.

Kdo je Jan Řeřicha

Jan Řeřicha je pražský sochař, který má za sebou řadu realizací, kromě prací ze zeleného mramoru vytvořil sochu sv. Augustina, která se dochovala jen na fotografiích.

„Tehdy jsem nesehnal nikoho, kdo by sponzoroval výrobu bronzového odlitku a sádrová socha s patinou nemá dlouhou životnost,“ uvedl Jan Řeřicha, který má řadu plánů. Jeho tvorba je v mnohém překvapivá a je víc než jasné, že v jeho hlavě se už rodí další nápad.