Zuzana Lapčíková pochází ze Zlína. Už od dětství se věnuje nejen cimbálu, ale hrála také na klavír, zpívá a úspěchy sklízela i na poli folklorního tance. Je absolventkou brněnské konzervatoře a etnologie a hudební vědy na Masarykově univerzitě.

Vyhrála řadu národních soutěží a zúčastnila se mnoha mezinárodních festivalů. Koncertovala na mnoha místech v České republice, na festivalech po Evropě, ale i v USA.

Zuzana Lapčíková vystupuje sólově, ale často také v nejrůznějších komorních sestavách nebo i s velkými tělesy. Hrála s mnoha moravskými cimbálovými muzikami, Brněnským rozhlasovým orchestrem lidových nástrojů, Pražskou komorní filharmonií, Moravskou filharmonii, Talichovým komorním orchestrem a dalšími soubory.

K nejznámějším patří spolupráce Lapčíkové s klavíristou a skladatelem Emilem Viklickým. Spolu také vystoupí v Klášteře sv. Anežky České. Koncert z cyklu Obrazy a hudba začne krátkou přednáškou kurátorky Národní galerie, která se zaměřuje na promítaný obraz ze sbírky NG: Quido Mánes: Starý mládenec – Cvičení ve zpěvu.

Leoš Janáček

Jeden z největších českých hudebních skladatelů Leoš Janáček se narodil 3. července 1854 v Hukvaldech na Ostravsku. Sbíral moravské lidové písně, komponoval sbory, světově proslulá je jeho Glagolská mše, dále symfonické skladby a především opery. Mezi ty nejznámější se řadí Její pastorkyňa, Osud, Výlet pana Broučka do Měsíce a Výlet pana Broučka do 15. století, Káťa Kabanová, Příhody lišky Bystroušky či Věc Makropulos. Leoš Janáček zemřel 12. srpna 1928 v Ostravě.