Jde o vyvrcholení Projektu 1968, který spolu s Českým rozhlasem připravilo i hlavní město Praha. Připomíná, že před padesáti lety překročila vojska pěti zemí Varšavské smlouvy v noci z 20. na 21. srpna státní hranice. Násilně tím skončil pokus o reformu tehdejšího socialistického Československa.

Do konce roku 1968 si invaze vyžádala 108 mrtvých, asi 500 těžce a další stovky lehce zraněných lidí.

Rozhlas v centru dění

Na území hlavního města si okupace připsala 25 lidských životů, šestnáct z nich zemřelo v okolí tehdejšího Československého rozhlasu. Právě rozhlas byl totiž v srpnu 1968 v centru dění.  

Svobodné vysílání, které přes okupaci země armádami Varšavské smlouvy dokázal rozhlas provozovat po několik srpnových dní, mělo mimořádný význam. Přispělo k odvrácení chaosu a zřejmě zabránilo více obětem na životech.

Vystoupí i Marta Kubišová

Jako připomínku srpnových událostí pořádá Český rozhlas ve spolupráci s pražským magistrátem kromě dalších akcí také velký koncert na Václavském náměstí. Na starosti ho má rozhlasový hudební dramaturg Petr Král spolu se skladatelem Petrem Maláskem, který připravil nové aranže písní Lady Carneval, Bratříčku, zavírej vrátka, Želva nebo Klaunova zpověď.

Z hudebníků vystoupí i Marta Kubišová, která zazpívá Modlitbu pro Martu, z mladší generace pak Lucie Bílá, Aneta Langerová se svou verzí Krylovy Nevidomé dívky, Marta Jandová, Jana Kirchner, Xindl X anebo Matěj Ruppert. Doprovod jim kromě kapely Petra Maláska budou dělat také bubeníci z kapely Tam Tam Batucada a Symfonický orchestr Českého rozhlasu.

Na Projektu 1968 se podílí také Ústav soudobých dějin Akademie věd, Ústav pro studium totalitních režimů, Národní muzeum, Národní filmový archiv anebo Czech Photo.