Ve smíchovské továrně a centru současného umění MeetFactory, prezentující zejména mezinárodní nezávislou hudební scénu, vystoupí se svým novým albem Bottle It In devětatřicetiletý americký písničkář a důležitá postava indierocku Kurt Vile. V koncertním sále vybaveném high-end zvukovým zařízením mu bude za zády stát trojice The Violators.

Indierock

Víte, co vlastně znamená indierock? Tento název je odvozen od slova independent, doslova tedy znamená „nezávislý na velkých komerčních hudebních vydavatelstvích“. Jedná se o žánr alternativního rocku a je většinou šířen na undergroundové hudební scéně. Je to také postoj kapel a jejich způsob tvorby, tzv. udělej si sám, a jejich zastupování malými, nízkonákladovými vydavatelstvími.

Tito hudebníci rádi experimentují se zvuky, emocemi, texty a nesnaží se hned na poprvé zalíbit publiku středního proudu. Víc než o zisk se zajímají o osobní vkus.

Niterní zpovědi

A nové album tohoto indierockera tomu odpovídá. Je tou nejniternější výpovědí, zprávou o lásce, ztrátě a vším mezi tím. V opulentních skladbách se neztrácí křehkost výpovědí a stávají se ideálním soundtrackem rozervanců cestujících po Road 66.

Vile s bujarými kadeřemi a kytarou patří k etablovaným tvůrcům, kterému se dostává na alternativní scéně vzácného uznání. Ve svých textech je osobní a obdivuhodně upřímný.

V textech sám sebe odhaluje, občas se dozvíte, že trpí nediagnostikovanou poruchou nedostatku pozornosti, že kolabuje pod náporem stresu, že se mu svět jeví krásný, směšný, někdy naprosto hrůzostrašný. Ve svém projevu je velmi sebejistý, i když tak mnohdy nepůsobí.

Předskokan

Na pódiu před ním zahraje vizuální umělec a producent Jorge Elbrecht, který je označován za předního inovátora indierocku. Možná ho znáte, je to umělec tvořící pod několika jmény, záleží totiž pouze na žánru, v němž se zrovna pohybuje. Pro představu Ariel Pink, Sky Ferreira či Wild Nothing.