Program 19. ročníku Letních slavností staré hudby vás zavede do hudebního světa Středomoří, které je matkou mnoha rozvinutých kultur, jež ovlivnily evropské tradice v období renesance a poté velmi silně v baroku.

Letošní ročník ukáže několik hlavních linií vlivu Středomoří na hudební kulturu v širším evropském prostoru. V první řadě půjde o program dokládající míru tematického propojení hudebně-dramatických děl vrcholného baroka s dávnými příběhy odehrávajícími se ve vodách Středozemního moře, na jeho ostrovech a březích.

Festival zahájí přední francouzská pěvkyně

Festival bude zahájen 10. července v Divadle na Vinohradech, kde přední francouzská operní pěvkyně Véronique Gens svým uhrančivým sopránem zazpívá za doprovodu souboru Les Ambassadeurs “city Královen Středomoří“. Královnami středomoří jsou v tomto koncertu myšleny čarodějka Armida, Kréťanka Faidra či svůdkyně Kirké – bájné hrdinky ztvárněné v barokních operách J. B. Lullyho, J. Ph. Rameaua, J. M. Leclaira a F. Couperina.

Fenomenální hráč na setar (perská loutna) - Peršan Kiyu Tabassiana - se zase představí na Zámku Troja. Druhý koncert nese název Un compás - Ze Španělska až k branám Orientu - a představí vám například tvorbu Gaspara Sanze, který působil jako varhaník a skladatel ve službách královského dvora v Neapoli, později v Madridu, či dalšího španělského renesančního skladatele Alonsa Mudarry.

Hudba duchovní i světská

Jedním z dalších silných vlivů Sředozemí je hudba duchovní. A právě té se můžete oddávat v rámci festivalu 19. července. Koncert, který se uskuteční v Kostele Panny Marie na Slovanech, nese příznačný název Mezi nebem a zemí. Ženský vokální soubor Tiburtina Ensemble přednese oslavné duchovní písně pocházející ze vzácného rukopisu Laudario di Cortona ze 14. století.

Tím ale zdaleka program Letních slavností staré hudby nekončí. Například 23. července zazní v Lobkowiczkém paláci příběhy antických mýtů v dílech G. F. Händela a jeho současníků, a to v podání věhlasného německého ansámblu lautten compagney BERLIN v čele se sopranistkou Hannou Herfurtner.

A i nadále bude z čeho vybírat - La tempesta di mare (Středomořské přístavy a jejich slavní mistři), Barroco napoletano (Písně a tance ve stínu Vesuvu) jsou koncerty svým způsobem cestopisné a rovněž vás pozvou na plavbu Středozemím.

Velkolepý závěr

Samotný závěr festivalu bude skutečně velkolepý. Na večeru nazvaném Evropa galantní uslyší milovníci staré hudby poprvé společně vystupovat soubory Les folies françoises v čele s houslistou Patrickem Cohën-Akeninem a Collegium Marianum pod vedením flétnistky Jany Semerádové. S těmito dvěma renomovanými tělesy se ještě představí sedm výtečných sólových pěvců z celého světa. Během koncertu, který se uskuteční 8. srpna, zazní ve Dvořákově síni Rudolfina koncertní provedení opery A. Campry L’Europe galante.

Špičkoví umělci, úžasné výkony, krásná koncertní místa, zajímavá a pestrá témata. Prostě vždy budete překvapeni. Nenechte si tuto jedinečnou prestižní akci, kterou podporuje hlavní město Praha, ujít!