Festival Kultura v srdci Prahy pořádá spolek působící při Pražské konzervatoři - Jednota pro zvelebení hudby v Čechách. A stejně jako každý rok i letos nabídl šest zajímavých koncertů, na nichž se představili mladí nadějní hudebníci společně s významnými domácími a zahraničními umělci či soubory.

Portugalská kytarová hvězda

A se zahraniční účastí bude i závěrečný koncert, který se v sále Pražské konzervatoře uskuteční 17. prosince. Pozvání na něj přijal portugalský kytarista Eudoro Grade, který je ve své zemi moc dobře znám. A to nejen jako skvělý sólový i komorní hráč, ale i jako umělecký ředitel mezinárodních kytarových festivalů Lagoa a Faro.

Během své kariéry také hrál na nejvýznamnějších evropských kytarových festivalech, zejména ve Španělsku, Francii, Rakousku, Švýcarsku, Itálii, Velké Británii a Německu. Na svém kontě má Eudoro Grade také čtyři alba.

Opomíjený Ital s židovskými kořeny

V jeho podání, v propojení se sborem Punkt vedeném sbormistryní Alenou Jelínkovou, zazní na pražském koncertě slavná skladba Maria Castelnuova-Tedesca Romancero Gitano.

Tvorba italského skladatele s židovskými kořeny Maria Castelnuova-Tedesca je sice srovnatelná s díly jeho slavných současníků, jakými byl například Igor Stravinskin nebo Arnold Schönberg, velikosti svých kolegů však bohužel nedosáhl. Takže Tadescovo jméno znají zejména ti, kteří se o jeho kompozice cíleně zajímají.

Jen pro nejvyspělejší hráče

Maria Castelnuova-Tedesca má na svém kontě mnoho děl. A zejména ta kytarová jsou mezi kytaristy velmi oblíbená. Jde však o technicky náročné kusy, a tak jsou určeny jen nejvyspělejším hráčům. Romancero Gitano op. 152 pro smíšený sbor a kytaru je toho také důkazem.

Přijďte si toto nádherné dílo poslechnout a poznat tak blíže skladatele, který si pozornost rozhodně zaslouží.