„V životě člověka jsou chvíle, kdy si silněji uvědomuje svoji sounáležitost s přírodou, vesmírem a plynutím věků, kdy se intuitivně i vědomě stává součástí vyššího řádu... Jedním z nejmagičtějších období v ročním koloběhu je letní slunovrat, k němuž se váže mnoho rituálů, které přetrvaly po staletí. Při vigiliích neboli nočním bdění je člověku dovoleno se do magického světa obřadů ponořit hlouběji a vnímat tak intenzivněji jejich výjimečnost, kdy ožívají nadpřirozené síly svatojánské noci a otvírají se brány do jiných světů," říká Jiří Pavlica o svém nejnovějším díle.

Světová premiéra unikátního projektu

Jde o světovou premiéru unikátního projektu kombinujícího folklorní hudbu s klasickým symfonickým orchestrem. Jiří Pavlica složil své Svatojánské vigilie na texty staroslověnského překladu Matoušova evangelia, lidové poezie anebo svého milovaného Jana Skácela. V písních se prolíná katolická mystika s ryze pohanským viděním světa, kdy svatojánská noc je časem kouzel a prastaré magie. Po přestávce dojde na známá zhudebnění slavných básní Vladimíra Holana anebo opět Jana Skácela (slavná Modlitba za vodu), celým komponovaným večerem se prolíná okouzlení lidovou tvorbou v její jednoduchosti a přímočarosti i poezii.

Jak říká dirigent Symfonického orchestru hlavního města Prahy Stanislav Vavřínek, FOK a soubor Hradišťan mají za sebou již několik společných hudebních počinů, k nimž se řadí např. adventní a vánoční koncerty, ale také suita Chvění, která byla komponována přímo pro tuto spolupráci. A Svatojánské vigilie, spjaté s kouzelným obdobím letního slunovratu, který slavili už naši pohanští předci, tuto spolupráci jen pečetí.

Podívejte se na webové stránky: http://www.fok.cz/