Americká zpěvačka, kytaristka a klavíristka okouzlí posluchače ve Smetanově síni 26. 7. Koncert začíná v 19:00.

Tři nejlepší jazzové divy současnosti

V červnu to byla Dianne Reeves, začátkem července Diana Krall a nyní je na řadě třetí jazzová diva Melody Gardot. Ta tuzemskému publiku poprvé živě zazpívá písně z posledního studiového alba Currency of man i úspěšné singly, kterých má na kontě jedenáct.

Po těžké autonehodě ztratila paměť a nemohla chodit

Melody původně snila o kariéře oděvní návrhářky. Módu šla dokonce studovat, uměla i nádherně kreslit. Jenže v devatenácti letech se jí tento sen zhroutil jako krabička z karet. Z kola ji totiž srazil Jeep Chevrolet. Melody utrpěla vážné zranění hlavy, mozku, ztratila paměť a po několikanásobném zranění pánve nemohla chodit.

Přestože během osmi měsíců strávených v nemocnici absolvovala všechna možná vyšetření a operace, nedokázala stále číst, rozpomenout si, ani pohnout.

První píseň byla plná bolesti, citů a otázek

Díky radě lékařů, aby se soustředila na nějakou svou zálibu, si vybavila, že hrávala na kytaru. A tak složila svou první píseň. Plnou bolesti, citů, otázek. Bylo to jako autoterapie. Melody se do hudby ponořila mnohem víc.

Muzika jí nakonec navrátila chuť do života a dodala energii a sílu k pokusům znovu vstát a začít se učit prvním krůčkům... Po dvou letech od tragické nehody vydala Melody Gardot své první album s názvem Worrisome Heart (Rozechvělé srdce).

Na jejím pražském vystoupení se posluchači můžou těšit na nový hudební směr této zpěvačky. Oprostila se totiž od osobních témat a věnuje se vyprávění reálných příběhů. Nebojí se používat sociální témata jako například rasismus nebo sociální nerovnost.

12. ročník spěje ke konci

Letošní Prague Proms se pomalu stává minulostí. Organizátorům se podařilo posluchačům představit to nejlepší ze současné klasické, filmové a jazzové hudby. Na festivalu vystoupila například nejvlivnější africká zpěvačka Angeligue Kidjo nebo rakouský soubor Mnozil Brass.

 

Informace o koncertu a vstupenky na: www.pragueproms.cz