Právě titulární varhanice baziliky sv. Jakuba Irena Chřibková byla hnacím motorem Mezinárodního varhanního festivalu, nazvaného Audite organum (Slyšte varhany). Už v devadesátých letech totiž začala do Prahy zvát přední světové varhaníky, protože tak dle svých slov chtěla co nejrychleji zaplnit vakuum, které u nás bylo v oblasti duchovní hudby.

Minorité mají kulturu rádi

A noví majitelé baziliky svatého Jakuba jí v tom byli víc než nápomocní. „V roce 1990, po pádu komunistického režimu, kdy se do Prahy vrátili minorité, byla v jejich řadách snaha jedinečnost prostoru a tradice baziliky sv. Jakuba zachovat a rozvíjet,“ říká Irena Chřibková, podle které tehdejší provinciál minoritů Oldřich Prachař založil společenství Svatojakubské Audite Organum.

Irena Chřibková se pak od samého začátku stará o dramaturgii a organizaci koncertů. Kromě Mezinárodního varhanního festivalu založila také Velikonoční koncerty, Vánoční koncerty a Svatojakubský podzim.

Chřibková má nejradši barokní mistry

A co Irena Chřibková sama ráda hraje? „Takřka 25 let usedám za největší pražské varhany v bazilice sv. Jakuba. Proto jsem tímto nástrojem ovlivněna a ráda hraji francouzské mistry. Od baroka, přes romantiky a velké varhanní symfonie až po současnost,“ zamýšlí se.

Na svých koncertech doma a především v zahraničí pak s oblibou uvádí české skladatele, nejčastěji Petra Ebena. „No a samozřejmě dílo J. S. Bacha. To totiž patří k samozřejmé výbavě každého varhaníka,“ popisuje svůj repertoár.

A právě francouzské barokní mistry i „povinného“ Bacha zahraje varhanice i ve čtvrtek 1. září v rámci festivalového koncertu nazvaného Neznámý svět.

Živá videoprojekce a unikátní nástroj

Zajímavým zpestřením každého z festivalových koncertů je živá videoprojekce, na které návštěvníci vidí detail rukou hrajícího varhaníka. A nejen to. „Jedna kamera směřuje na varhaníkovy ruce a druhá na jeho nohy, protože interpret hraje také nohama na pedál,“ říká Irena Chřibková.

Za zmínku také stojí, že svatojakubské varhany z počátku 18. století, na které se během koncertů hraje, jsou nástrojem opravdu výjimečným. Pocházejí z dílny Abraháma Starcka z Lokte, vyrobeny byly v roce 1705.

Z původních rejstříků už ale mnoho nezbylo, protože nástroj prošel řadou přestaveb. I tak jsou tyto varhany s 8277 píšťalami, čtyřmi manuály a 91 znějícími rejstříky (hlasy) největší v Praze a po Olomouci druhé největší v republice. Poslední modernizace v roce 2011 pak nástroj pozvedla na světovou úroveň.

Vychutnejte si ještě 4 zajímavé koncerty

Kromě Ireny Chřibkové ještě na Mezinárodním varhanním festivalu, který vstupuje do své druhé poloviny, zahraje Pierr Pincemaille, titulární varhaník katedrály Saint-Denis v Paříži, nebo varhanice a pedagožka Kristel Aer z Estonska, organizátorka řady projektů na záchranu estonských historických hudebních nástrojů.

Festival pak 22. září ukončí jeden z nejoriginálnějších a nejžádanějších varhaníků své generace - László Fassang z Maďarska, který se vyznačuje výjimečnými improvizačními schopnostmi. Rád hraje v klasických komorních tělesech a zapojuje se i do jazzových produkcí. Každý z těchto čtyř koncertů bude výjimečný. Rozhodně se proto máte na co těšit.

 

Podívejte se na webové stránky: www.auditeorganum.cz