„Koncert s názvem Adresát Milana Jesenská je součástí projektu Oživlá Praha, který vznikl jako připomínka výročí úmrtí Mileny Jesenské v Ravensbrücku. Adresát Milena Jesenská je kniha Jany Černé Krejcarové (Mileniny dcery), která neuvěřitelně plastickým způsobem vzpomíná na matku, její dobu a přátele,“ uvedla Jana Černá z pořádající agentury ArcoDiva. Projekt podpořilo hlavní město Praha.

Hraje se swing i klasika

Milena Jesenská – druhá nejvyhledávanější česká žena na Googlu po Martině Navrátilové - je veřejnosti známá jen jako přítelkyně Franze Kafky, přitom to byla podivuhodná žena a koncert připomíná její osobnost a tragický osud. Jako hudební doprovod byl zvolen skvělý dívčí soubor Cantarina clarinete, který zahraje jak hudbu swingovou (Joplin, Ježek, Bernstein), tak klasiku (Dvořák, Bartók). Pořad měl premiéru v květnu na Mezinárodním hudebním festivalu Mahler-Jihlava.

Další akce cyklu Oživlá Praha

V rámci projektu se připravuje na 12. listopadu pokračování s podtitulem: Víno, láska a smrt – Praha jako Jeruzalém Západu. Koncert začíná v 19 hodin v sále New York University in Prague v Richtrově domě na Malém náměstí.

Dále je pak na 22. listopadu připraven od 15. hodiny v Koncertní síni Atrium v Čajkovského ulici pořad Fibich a jeho pražský Poem - Osudová láska aneb milostný deník Zdeňka Fibicha.