Skladby z nejslavnějších filmů italské kinematografie uslyšíte v podání Nino Rota Grand Orchestra - modifikovaného Českého národního symfonického orchestru. Jde o těleso speciálního složení, zaměřeného právě na interpretaci díla Nina Roty.

„Smyslem tohoto mimořádného orchestru je tak trochu ztlumit předvánoční shon a zkrášlit poklidný čas adventu,“ řekl k dramaturgii večera ředitel ČNSO a trumpetista Jan Hasenöhrl.

Zázračné dítě

Nino Rota patřil mezi nejvýznamnější hudební skladatele 20. století. Svůj mimořádný hudební talent projevoval již brzy v dětství, není proto divu, že se mu říkalo zázračné dítě. Už v útlém věku komponoval oratoria a dirigoval orchestry, ve čtrnácti letech složil svou první operu. A v komponování klasických děl pak ještě pokračoval.

Záhy ale zjistil, že život skladatele vážné hudby není zrovna výhodný byznys, a tak přijal nabídku italské filmové společnosti Cinecittá a v roce 1933 debutoval hudbou k filmu Lidový vlak.

Dvorním skladatelem Felliniho

Průlom v jeho kariéře však nastal až s filmem Pod římským sluncem, kde se rovněž postaral o hudební složku. A v dalších bezmála čtyřiceti letech skládal muziku k dalším snímkům jak na běžícím páse. Celkem jich bylo zhruba 150.

„Dvorním skladatelem“ se stal především pro italské filmové režiséry a scenáristy Federica Felliniho a Luchina Viscontiho. „Bez váhání říkám, že Nino Rota byl tím nejcennějším spolupracovníkem, jakého jsem kdy měl. Mezi námi byla od počátku naprostá harmonie,“ nechal se slyšet Fellini.

Pod taktovkou Marcello Roty

Jeho díla máte možnost teď slyšet v plné kráse. 19. prosince v pražském Rudolfinu zazní hudba nejen z legendárního snímku Kmotr, ale také z dalších filmů – např. V plném slunci, Darmošlapové, Romeo a Julie, Silnice, Geprad, Sladký život, Amarcord, či Osm a půl. Orchestr bude řídit hlavní hostující dirigent Českého národního symfonického orchestru a bratranec slavného skladatele - Marcello Rota.