Festival si klade za cíl propagovat jazzovou hudbu především mezi mladé posluchače. „Dramaturgicky jsme se v letošním ročníku zaměřili hlavně na premiérová vystoupení a na vycházející hvězdy jazzového světa,“ uvedl za organizátory Jan Gregar s tím, že festival přichází letos s prozatím nejrozsáhlejším programem. Vybrali jsme pro vás tři tipy.

Držitel tří Grammy

V rámci osmého ročníku této hudební akce například vystoupí se svým sólovým projektem anglický pianista a trojnásobný držitel ceny Grammy Bill Laurance z brooklynské oceňované kapely Snarky Puppy.

Bill Laurance, jenž je deníkem The Guardian označován jako Jazz Maestro, razí cross-žánrovou jazzovou tvorbu, která si vypůjčuje z elektronické hudby, funku nebo klasických klavírních aranžmá.

Jako klavírista, skladatel, aranžér a producent spolupracoval například s Bobbym McFerrinem, trip-hopovým triem Morcheeba, saxofonistou Chrisem Potterem, či kytaristou Lionelem Louekem.

  • Koncert se koná 8. 4. od 20:00 hodin v MeetFactory

Výstřední originalita bláznivé formace

Jazz-metalová pětičlenná bláznivá formace Panzerballett nabídne podle organizátorů 21. 4. návštěvníkům opravdový nářez. Podle frotmana a kytaristy kapely Jana Zehrfelda je jejich muzika kombinací latino-jazzu a grindcore, hard-bopu s death-metalem, nebo disco-funku s hardcore.

Skupina Panzerballett, která si zakládá na dost výstřední originalitě, svou první desku vydala v roce 2006 a dnes jich má sedm. Za téměř deset let svého fungování koncertovali od Arménie, přes Německo až po USA. V České republice se naživo představí vůbec poprvé.

  • Koncert se koná 21. 4. od 20:00 hodin v MeetFactory

Polská funková kapela opět v Česku

Po více než pěti letech se na české podium v rámci festivalu Mladí Ladí Jazz vrátí polská funková skupina Miloopa. V Praze představí své čtvrté studiové album Verk. Na desce spolupracovali se Švýcarem Rosi Mosimannem, který mimo jiné produkoval alba Faith No More, Björk, Smashing Pumpkins nebo The Young Gods.

Kapela si posluchače získává nejen svými rytmy, podmanivý je rovněž exotický hlas vokalistky Natalie Lubrano, stejně jako intimní atmosferické mixy synťáku, basy a bicích.

  • Koncert se koná 28. dubna od 19:30 hodin v Paláci Akropolis

 

Více informací na www.mladiladijazz.cz