Česko-japonské duo po zhruba sedmdesáti letech znovuuvede několik kompozic Dalibora Vačkáře.

Skladatel i scénárista

Vačkář se narodil 19. září 1906 v Korčule v chorvatské Dalmácii jako Dalibor Cyril Vačkář do rodiny hudebního skladatele Václava Vačkáře. Na pražské konzervatoři studoval housle a skladbu. Začínal jako houslista v orchestru Jaroslava Ježka Osvobozeného divadla a dirigent v nuselském Tylově divadle.

Největší slávu mu ale přinesla jeho práce pro film, kde působil nejen jako skladatel, ale také scénárista - je autorem scénáře k filmové Divé Báře. Filmovou hudbu Vačkář psal už od začátku 30. let, plně se jí ale věnoval až po válce. Je podepsán pod hudbou k snímkům Martina Friče (Hvězda zvaná Pelyněk), Kadára a Klose (Hudba z Marsu), ale hlavně Bořivoje Zemana (Pyšná princezna, Dovolená s Andělem, Anděl na horách). Vačkářova práce pro film skončila v roce 1968.

Psal i vážnou hudbu

Kromě filmové psal ale také hudbu symfonickou (Smoking symfonie), vokální i komorní (Klavírní trio Jaro, Dialogy, Jaro 1938, „Monogramy), orchestrální (Appelatio, Preludium), i jazzovou anebo varhanní. Rovněž je autorem baletu Švanda dudák.

Na koncertu na Lodi Tajemství zazní mimo jiné jeho houslová skladba Monolog a klavírní Smoking sonáta.