„První den festivalu začnou už dopoledne exhibice pro školy, odpoledne je pak nachystaný program pro rodiče s dětmi, který přejde do večerních koncertů,“ přibližuje Filip Černý z pořádající společnosti Kytary.cz a dodává, že největší hvězdou akce pak bude špičkový metalový kytarista Gus G.

Dvorní kytarista Ozzyho Osbourna

Kostas Karamitroudis, dnes známý jako Gus G, se narodil 12. září 1980 v Soluni. Jeho otec - zpěvák - vystupoval s řeckými lidovkami po malých scénách a hospodách. Zároveň ale miloval rockovou hudbu. Díky velké sbírce desek, které jeho otec vlastnil, se už coby malý kluk seznámil s tvorbou řady kapel, z nichž ho tehdy nejvíce ovlivnili Pink Floyd, Carlos Santana či Eagles.

V deseti letech mu otec koupil první kytaru – klasickou, na kterou se začal učit v místní hudební škole. Ke své první elektrické se dostal ve čtrnácti, kdy začal na lekce docházet k profesorovi ze soluňské konzervatoře.

Gus G byl léta dvorním koncertním kytaristou Ozzyho Osbourna a, jak uvádí organizátoři pražského festivalu, jeho vystoupení ocení hlavně milovníci ostrých riffů a kytarových sól. „Do Prahy veze drsnou show nazvanou Guitar Clinic. Máte se na co těšit,“ zní z úst pořadatelů.

Představí se i tuzemští hráči

Vedle Guse G na festivalu zahraje také německý jazzový baskytarista Reggie Worthy, Peppino D'Agostino, který byl před časem v časopise Guitar Player vyhlášen nejlepším akustickým hráčem světa, nebo uznávaný britský instrumentalista Alex Hutchings.

Nebudou chybět ani čeští interpreti, poslechnout si můžete Michala Pavlíčka nebo skupiny Cocotte Minute a The Switch.