Šestadvacetiletý rodák z Valašského Meziříčí k hudbě tíhne už od dětství. Proto není divu, že šel zpěv i studovat. Absolvoval Janáčkovu konzervatoř, poté byl přijat do třídy docenta Ivana Kusnjera na Hudební fakultu Akademie múzických umění v Praze.

Širší nominace na Thálii

Svoji premiéru v divadle si charismatický pěvec odbyl ještě za studií na AMU. V roce 2014 totiž získal v Jihočeském divadle v Českých Budějovicích hlavní roli Figara ve Figarově svatbě. A zhostil se jí vskutku skvěle. Okouzlil nejen publikum, ale i odbornou veřejnost. A to tak, že se dokonce za svůj výkon dostal do širší nominace na prestižní Cenu Thálie.

Další role na sebe nenechaly dlouho čekat. O rok později se představil jako Masetto v Donu Giovannim ve Stavovském divadle v Praze, v Divadle F. X. Šaldy v Liberci zase v sezóně 2015/2016 nastudoval Papagena v Kouzelné flétně.

Role i v Národním divadle

Poté absolvoval roční stáž na Universität für Musik und darstellende Kunst ve Vídni u profesorky Margit Klaushofer. V rámci vídeňské stáže účinkoval v divadle v Daegu v Jižní Korey, kde si opět střihl roli Papagena.

Nyní hostuje v Národním divadle v Praze, kde získal menší role například v Prodané nevěstě, Carmen, Lohengrinovi či Donu Giovnnim, v Národním divadle moravskoslezském v Ostravě pak účinkuje v La Traviatě. Zároveň také pokračuje ve studiu na vídeňské Universität für Musik und darstellende Kunst.

Na koncert si přizval talentované mladé pěvce

Na Novoměstské radnici nebude Lukáš Bařák zpívat poprvé. Představil se tu už loni na podzim, a to po boku Petra Nekorance a Borise Prýgla. Tentokrát ovšem bude hostitelem on sám a na pódium přizve talentované mladé pěvce ze spřátelených operních studií.

Spolu s ním tedy 21. 5. vystoupí tenorista Petr Nekoranec, který je jednou z nejvýraznějších postav nastupující pěvecké generace v České republice. Od září 2016 je frekventantem Lindemannova programu v newyorské Metropolitní opeře a od září 2018 nastupuje jako sólista Stuttgartské opery, kde ho hned čekají tři velké role.

Dalšími Bařákovými hosty budou dvě dámy - islandská mezzosopranistka Arneheidur Eiríksdóttir a mladičká sopranistka Kristýna Kůstková, která studuje na Konzervatoři v Pardubicích pod vedením Jarmily Chaloupkové a zároveň spolupracuje s italským pedagogem Antoniem Carangelem.

Koncert na Novoměstské radnici, na kterém zazní árie a scény z oper Gioacchina Rossiniho a Wolfganga Amadea Mozarta, slibuje mimořádný hudební zážitek. Všichni účinkující jsou totiž laureáty prestižních soutěží a mají za sebou už i první jevištní úspěchy!