Rytmy tanga na hranici klasiky, moderní hudby a jazzu, tak by se dalo charakterizovat nové album fenomenálního hornisty Radka Baboráka. Album PIAZZOLLA je věnované hudbě skladatele Ástora Piazzolly - klasikovi argentinského tanga nueva.

Baborák a jeho soubor

Světoznámý a vynikající hráč na lesní roh a dirigent Radek Baborák se již ve svých 24 letech stal sólohornistou Berlínské filharmonie. Patří mezi nejvýraznější osobnosti mezinárodní hudební scény. Pravidelně koncertuje s celou řadou světových orchestrů a spolupracuje se špičkovými sólisty a dirigenty. Bývá hostem prestižních festivalů a je zakladatelem několika komorních souborů.

Orquestrina ve španělštině znamená malý taneční orchestr. Baborák svůj soubor složil z 11 vynikajících sólistů a hráčů komorních těles od nás i ze zahraničí.

Nové album Piazzolla

Skladby argentinského skladatele Ástora Piazzolly jsou v úpravách ušité na míru právě hudebnímu tělesu Radka Baboráka. Tento skladatel a hráč na bandoneon Ástor Piazzolla zahrnutím prvků jazzu a klasické hudby přetavil totiž tradiční tango do nového stylu nazvaného tango nuevo.

Ačkoli Piazzollova hudba neobsahuje party pro lesní roh, Radek Baborák pokračuje ve své průkopnické cestě aranžéra a interpreta jeho díla v netypickém obsazení.

„Roli bandoneonu, tradičního nositele zvuku argentinského tanga, přebírají lesní roh, basklarinet, housle a klavír. Baborákovi se tak daří dosáhnout kýženého záměru, tedy nebýt jen dalším z „revival bandů“ Piazzollova legendárního kvinteta, ale dát vyniknout samotným skladbám a mistrovské invenci Piazzolly, který dovedl na malé ploše dosáhnout velkého výrazu, exaltovanosti i vášně v kontrastu s melancholií a pokorou,“ přiblížili nadcházející koncert organizátoři.

Přijďte si poslechnout dokonalou souhru a energickou interpretaci. Část  výtěžku z akce bude navíc věnována Nedoklubku.