Před nedávnem jsme se výrazněji vrátili k filmové hudbě, a protože je velmi oblíbená, nevynecháváme ji ani tentokrát. Reprezentantem opery je José Cura se svými projekty. O koncertech s velkým K nemluvě,“ píše ředitel FOK Daniel Sobotka v úvodu programového katalogu.

Šéfdirigent Pietari Inkinen

Pietari Inkinena čeká s Pražskými symfoniky znovu 12 koncertů. V Praze bude dirigovat český, světový a finský repertoár, vystoupí s předními českými i zahraničními sólisty v čele se sólistou zahajovacích koncertů Vadimem Repinem. „Být šéfdirigentem orchestru je velká čest, radost a také obrovský závazek. Šéfdirigent se nemá ve svých programech zač schovat a musí volit nejnáročnější repertoár,“ vysvětluje Pietari Inkinen, proč i v 82. sezóně volí do svých programů náročné kusy. FOK se pod jeho taktovkou znovu vrátí k Sibeliovi, Beethovenovi, Griegovi i Brucknerovi. Velkou událostí by mělo být jeho lednové provedení Smetanovy Mé vlasti, která je zařazena do abonentních cyklů Pražských symfoniků po pětatřiceti letech.

Rezidenční umělec José Cura

V roli rezidenčního umělce pokračuje José Cura, který se znovu představí hned v několika rolích. S účastníky svých letošních mistrovských kurzů v říjnu zazpívá, v rámci adventního koncertu pro UNICEF bude dirigovat symfonický repertoár a v Praze uvede další premiéru vlastní skladby, v níž se představí v hlavní roli Ježíše Krista. „Při příležitosti březnové světové premiéry mého oratoria Ecce Homo, dosáhne pro mne 82. sezóna FOK nejemotivnějšího momentu. Těším se však, jak celý tento vydatný rok hudby prožiji spolu s českým publikem!“ vyznal se José Cura.

Hlavní hostující dirigent Jac Van Steen

Pokračuje i angažmá holandského dirigenta Jac van Steena v roli hlavního hostujícího dirigenta. FOK s ním v říjnu uvede česko-americký program nazvaný Objevení Ameriky a v dubnu se znovu vrátí ke spolupráci na skladbě Gustava Mahlera. „Mám obrovskou radost, že uvedení monumentálních opusů Mahlerovy Sedmé, Čtvrté a nezapomenutelné provedení Druhé symfonie nyní pokračuje mistrovou Symfonií č. 3,“ řekl Jac van Steen.

Premiéry

I v 82. sezóně se bude Symfonický orchestr hl. m. Prahy FOK věnovat systematickému rozšiřování repertoáru. Evropskou premiérou bude provedení Koncertu pro lesní roh a orchestr „The Gothic“ v podání sólohornistky FOK Zuzany Rzounkové od amerického skladatele Kerryho Turnera, který na říjnové koncerty osobně zavítá. Další premiéry proběhnou při koncertech s rezidenčním umělcem José Curou, ve světové premiéře uvede FOK jeho oratorium Ecce Homo, pod jeho taktovkou pak v Čechách poprvé zazní Revueltasova hudba k filmu Noc Mayů. V červnu proběhne světová premiéra orchestrální verze oblíbené Celebration Jazz Mass Karla Růžičky.

Abonentní cykly

Orchestrální i komorní cykly zůstávají zachovány. Pokračuje orchestrální řada F.O.K. i komorní cykly Obrazy a hudba a Bach – mistr baroka. Celkem FOK nabízí 11 abonentních řad.

Návštěvníci koncertů si také mohou sestavit vlastní abonentní cyklus MOJE ŘADA – při výběru 4 a více libovolných koncertů z nabídky 82. sezóny získají 20% slevu na vstupné a další předplatitelské výhody.

Předprodej vstupenek

Předprodej abonentních i jednotlivých vstupenek bude zahájen v pondělí 25. dubna 2016. Nákup je možné uskutečnit v pokladně FOK v Obecním domě nebo on-line na www.fok.cz.

FOK pro nové generace

Práce s dětmi a mladými lidmi je vedle orchestrální a komorní hudby třetím pilířem činnosti Symfonického orchestru hl. m. Prahy FOK. Pod názvem „FOK pro nové generace“ se skrývají jak aktivity pro děti a jejich rodiče, tak edukativní pořady v kostele sv. Šimona a Judy pro školy, od mateřských po střední.

Turné

Symfonický orchestr hl. m. Prahy FOK čekají v 82. sezóně prestižní účinkování doma i v zahraničí. Mezi nejzásadnější patří angažmá ve vídeňském Musikvereinu s Pietari Inkinenem a turné do Japonska v souvislosti s vernisáží Slovanské epopeje a následnými Dny Prahy v Kjótu. Orchestr zahraje také v Německu na prestižním festivalu Rheingau Musik Festival, na Bratislavských hudebních slavnostech a ve Španělsku. V rámci ČR se představí na všech nejvýznamnějších hudebních festivalech a provede také koncert v rámci Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech.

Partnerství 82. sezóny

Zřizovatelem FOK je hlavní město Praha, orchestr sídlí v Obecním domě. Akciová společnost Obecní dům zůstává Premium partnerem FOK. Partnerem 82. sezóny Symfonického orchestru hl. m. Prahy FOK je developerská společnost YIT – Finské bydlení promyšlené srdcem.

Klíčové partnerství má FOK také s vlastníkem kostela sv. Šimona a JudyHospitálským řádem sv. Jana z Boha – Milosrdnými bratry. Koprodukčními partnery FOK jsou v 82. sezóně Mezinárodní hudební festival Pražské jaro a Národní galerie v Praze.

FOK udržuje partnerství se zastupitelskými úřady vybraných zemí, které poskytly záštitu některých koncertů. Velkou událostí bude listopadový program Edita Gruberová Gala k předsednictví Slovenska v Radě EU.

Pokračuje partnerství s Obchodním domem Kotva, který poskytuje zvýhodněné parkování pro návštěvníky koncertů FOK v Obecním domě. FOK bude znovu hostit adventní koncert pro UNICEF a zapojí se do přehlídky Dny Bohuslava Martinů.

Nastávající 82. sezóna Symfonického orchestru hl. m. Prahy FOK bude maximálně „FOK“. Zdroj: www.fok.cz