Máte-li rádi klasickou hudbu, jazz a world music v prvotřídním podání, navíc umocněné unikátními koncertními prostorami, pak by vám neměl uniknout 71. ročník Mezinárodního hudebního festivalu Pražské jaro. Nejstarší, nejznámější a co do počtu koncertů nejrozsáhlejší hudební festival v České republice nabídne v roce 2016 unikátní kombinaci klasiky a experimentu.

Přijedou hvězdy světové hudební scény

Páteř programu tvoří tradičně velká jména světové hudební scény a špičkové orchestry: Daniel Barenboim & Staatskapelle Berlin, Gil Shaham & Singapore Symphony Orchestra, Maurizio Pollini, Andreas Scholl & Collegium 1704, Murray Perahia & Academy of St Martin in the Fields, Sakari Oramo & BBC Symphony Orchestra, New London Consort a další.

Letos budeme poznávat Pobaltí

Specialitou ročníku 2016 je akcent na hudbu pobaltských národů. Přijedou vynikající zástupci tohoto regionu - sesterské duo Baiba & Lauma Skride, mezzosopranistka Violeta Urmana, Litevský národní symfonický orchestr, Kaunas State Choir a Čiurlionis Quartet, kteří přivezou hudbu této umělecky unikátní a nám málo známé oblasti.

V rytmu flamenca

Letošním ročníkem začíná i tříletý cyklus věnovaný Španělsku a Latinské Americe. Ten představí barokní skladby španělských a italských autorů objevené v Jižní a Střední Americe v podání cenami ověnčeného Al Ayre Español a sopranistky Raquel Anduezy, strhující putování staletími až k samotným kořenům tradičního flamenca s taneční legendou La Lupi, Antoniem Canalesem, zpěvákem Gabrielem de la Tomasou a dalšími v projektu RETOrno a klavíristu Javiera Perianese, který se představí mimo jiné ve Fallových Nocích ve španělských zahradách, za jejichž nahrávku získal v roce 2012 nominaci na Latin Grammy.

Komorní hudba v unikátních prostorách

A pro příznivce komorní hudby připravilo Pražské jaro třetí ročník Víkendu komorní hudby tentokráte s tématem „Proměny romantismu". Představí se sólistka Curyšské opery Martina Janková s klavíristou Gérardem Wyssem, Guarneri Trio Prague, první klarinetista Bostonských symfoniků Thomas Martin, harfistka Kateřina Englichová, fama Q, houslista Ivan Ženatý, Armida Quartett - vítěz ARD International Competition 2012 a další.

Diváci se mohou opět těšit na nevšední a velmi krásná místa koncertů, mimo jiné na Dvořákovu a Sukovu síň Rudolfina, sál Novoměstské radnice, Lichtenštejnský palác, Anežský klášter a další.

Mládí má zelenou

Tradiční Debut Pražského jara 2016 svěřil festival taktovce mladého českého dirigenta Jiřího Rožně, finalisty Nestlé and Salzburg Festival Young Conductors Award 2015 a Donatella Flick LSO Conducting Competition 2014. Sekundovat mu bude skvělý, teprve osmnáctiletý, jihokorejský flétnista Yubeen Kim, vítěz soutěže Pražského jara 2015 a laureát Geneva Competition 2014.

Čínská opera a jihokorejský Chopin

Ti, kdo rádi poznávají exotické kultury, se mohou těšit na dvě hodiny výjimečné podívané, kterou nabídne Shanghai Kunqu Opera Troupe. Ta se v roce 2014 stala vítězem celostátní čínské soutěže v interpretaci tradiční opery Kunqu. Festival představí také čerstvého vítěze Mezinárodní klavírní soutěže Fryderyka Chopina 2015 ve Varšavě, jihokorejského klavíristu Seong-Jin Choa.

Osmnáctiletý jazzový talent

Skutečnou lahůdku pak festival nabídne všem milovníkům jazzu: osmnáctiletého kytaristu Andrease Varádyho, kterého označil vizionář Quincy Jones za jednoho z nejtalentovanějších lidí této planety. Pražské jaro uvede 30. května jeho pražský debut v unikátních prostorách Fora Karlín.

I zde slaví Karla IV.

Ani Pražské jaro samozřejmě nezapomíná na významné 700. výročí narození Karla IV. v roce 2016. Zdi Anežského kláštera 18. května rozezní hudba doby Karla IV. v podání souboru Tiburtina Ensemble. O den později na tento projekt naváže vynikající belgický ansámbl Graindelavoix, který přiváží unikátní program z oblasti Kypru 15. století.

Hlavní město Praha je tradičně partnerem festivalu.

Podívejte se na webové stránky: http://www.festival.cz/cz