Festival založil a organizuje violoncellový virtuos, žižkovský rodák a patriot Jiří Hošek. Docent pražské AMU a vynikající hudebník připravil i letos od září do listopadu se svými spolupracovníky pro tisíce posluchačů sérii různorodých koncertů.

Hudba bude znít všude

Nekonvečnost festivalu spočívá zejména v tom, že se jednotlivé koncerty konají na mnohdy nečekaných místech, která standardně hudební produkci neslouží, ale přitom se pro ni výborně hodí. Je to v kostelích a modlitebnách, ve zrušených sálech hotelů, ve školách, dokonce i na žižkovské televizní věži a v Národním památníku na Vítkově. Festival využívá proslulého žižkovského genia loci a propojuje jej s hudbou do nekonvenční dramaturgie festivalu.

A jak vlastně Nekonvenční žižkovský podzim vznikl? „Na ten nápad mě přivedl šéfdirigent SOČRu Vladimír Válek,“ říká Jiří Hošek s tím, že když se jednou spolu bavili o repertoáru, Válek mu řekl: Založte si svůj festival, na kterém budete hrát, co chcete a jak chcete. „Řekl jsem si, že to je skvělá myšlenka. Tak jsem založil tradici Žižkovského podzimu,“ dodává violoncellista.

Významná jubilea

Letošní ročník připomene významná světová kulturní výročí: Mozartovo jubileum, 700 let od narození Karla IV. a v neposlední řadě i 110 let žižkovského rodáka Jaroslava Ježka.

Festivalovou součástí budou, stejně jako v předchozích ročnících, také tradiční slavnostní koncerty ke státním svátkům ČR, komorní koncerty a každoroční koncert vítězů písňové soutěže Bohuslava Martinů. Návštěvníci se můžou těšit i na divadlo - Vinohradské se totiž zapojí svou inscenací o Karlu Hašlerovi.

Nekonvenční žižkovský podzim přináší každoročně sérii koncertů na místa, kam jsou lidé zvyklí běžně chodit i bez obleku a kravaty a kde se tak nenásilně seznámí s klasickou hudbou. Za každým hudebním vystoupením stojí nápad, propojení tématu koncertu s historií osobnosti, či událostí. Návštěvníci se i letos mají na co těšit!

 

Podívejte se na webové stránky: www.zizkov.cz.