Minulé ročníky festivalu byly věnovány historickým tématům či prolínání různých uměleckých oborů, ten letošní je ve znamení smyčcových nástrojů, které v koncertní praxi stojí poněkud ve stínu populárnějších houslí a violoncella. Organizátoři chtějí ukázat, že i viola a zejména kontrabas mohou být plnocennými a svébytnými sólovými nástroji.

Pro violu a kontrabas vzniklo sice v hudebních dějinách podstatně méně děl, nicméně existující originální skladby jsou bezpochyby stejně hodnotné jako díla pro sólové housle či violoncello.

Osobité nástroje v rukou významných i méně známých umělců

Posluchači budou mít příležitost ocenit jedinečné zvukové charakteristiky a kvality těchto nástrojů, jejichž mistrovské ovládání vyžaduje od hráčů určité specifické předpoklady. Violy a kontrabasy budou znít v rukou vynikajících, avšak mediálně méně známých umělců – na koncertech vystoupí violisté Věra Binarová a Karel Untermüller, kontrabasista Petr Ries a řada dalších umělců.

Špičkový kontrabasista a sólista České filharmonie Petr Ries představí 24. 8. publiku Novofestu kontrabas jako sólový nástroj mnoha barev a technických možností. Ke spolupráci přizval svého dlouholetého spoluhráče - klavíristu Miroslava Sekeru.

Poprázdninový koncert festivalu – 6. 9., na němž vystoupí Heroldovo kvarteto, pak bude věnován vzpomínce na slavného českého violistu Jiřího Herolda (1875 - 1934), jemuž kvarteto svým jménem vzdává hold. Herold se stal nástupcem Oskara Nedbala na pozici violisty proslulého Českého kvarteta, věnoval se ale i sólové hře a pedagogické činnosti na pražské konzervatoři. Ke kvartetu se na část večera připojí violistka Věra Binarová.

Vyvrcholením festivalu pak bude Večer plný kontrabasů, neopakovatelné  vystoupení ansámblu vzniklého speciálně pro závěrečný festivalový koncert, který se na Novoměstské radnici uskuteční 19. září.

 

Podívejte se na webové stránky: www.novofest.cz