Tato slovenská skupina není na hudební scéně žádným nováčkem. Během osmnácti let vydala devět studiových alb a desáté je úplně čerstvé. A to není všechno, věnuje se také filmové hudbě, divadelním představením a navíc má na svém kontě živé akustické i smyčcové nahrávky.

Kopec nad Dunajem

Kdo vlastně stojí za názvem Longital? Je to starodávný název kopce nad Dunajem na okraji Bratislavy a žije tam kytarista a producent kapely Daniel Salontay a zpěvačka a baskytaristka Shina. Jejich příběh začal v roce 2000, kdy si vzájemně padli do oka. O rok později založili kapelu Dlhé diely, která postupně měnila počet členů, až se nakonec v roce 2004 ustálila na sestavě tří muzikantů.

V roce 2006 se skupina přejmenovala na Longital a už pod tímto názvem a originální muzikou procestovala dvanáct zemí Evropy, USA, Kanadu či Ukrajinu. Daniel Salontay a Shina rovněž založili svoje vydavatelství, které má dnes na svém kontě dokonce na dvacet interpretů, přes šedesát titulů a patří mezi renomovanéí labely na Slovensku.

Jejich projev je také nezaměnitelný, hlavně díky Danově virtuózní hře smyčcem na kytaru a využití zvláštního hudebního nástroje – dotykové obrazovky Lemur Jazz Mutant. Společně ve skupině působí aktuálně také bubeník a klavírista Marián Slávka.

Manua na koncertě

Nový materiál, který oceňovaná kapela aktuálně vydala, se jmenuje Manua. A zní jako by Shina, Daniel a Marián s lehkostí spojili všechna žánrová období, projekty a světy, kterými za poslední roky prošli.

Nechybí smyčcové momenty, orchestrální aranže, sbor, klavírní plochy, ale také experimentální zvukové výlety, analogová elektronika a prvky vážné hudby.

Hodně energie, nová synergie a dokonalá žánrová neuchopitelnost v úžasné formě na koncertě v Paláci Akropolis rozhodně chybět nebudou.