Multižánrový festival United Islands of Prague opět nabídne nespočet talentovaných hudebníků z celého světa, kteří to rozjedou na šesti hlavních pódiích od Karlínského náměstí až po Invalidovnu. Kromě vycházejících hvězd se můžete těšit i na vystoupení stálic české i zahraniční hudební scény.

Hvězdný pátek

Program odstartuje v pátek odpoledne, kdy se Karlínské náměstí obarví do britských barev a stane se z něj „Britský ostrov“, jehož středobodem bude Karlín stage před kostelem.

Nastoupí česká energická kapela Zrní z Kladna, která na festivalu před lety zažila svoji koncertní premiéru. Následovat bude mladý talentovaný irský písničkář David Keenan a český rockový kvintet Povodí Ohře nebo indie-rocková britská kapela The Sherlocks, která je v Británii v současnosti k vidění i v aktuální reklamě na automobily Škoda.

V sobotu se pojede už od rána

Hlavním festivalovým dnem se stane sobota. Dopolední program na Karlín stage určitě ocení všechny ratolesti slavící Den dětí. Začne se vystoupením oblíbeného tria Bombarďák, které malé návštěvníky potěší koncertem plným divokých písní a ztřeštěných tanečků, poté budou následovat pěvecké sbory z Prahy 8.

Těšit se můžete ale i na skotskou kapelu The LaFontaines, belgickou čtveřici Portland nebo anglického písničkáře Alasdaira Bouche.

Také kontroverzní showman Kapitán Demo odehraje na dlouhou dobu své jediné vystoupení v Praze a přivede na velké pódium vítěze soutěže Objevy United Islands, o kterém rozhodli hudební odborníci právě v čele s tímto česko-italským miliardářem. Tím se letos stala berounská indie-rocková kapela Save The Emotion se zpěvákem s americkými kořeny.

Večer předvede svou živelnou rockovou show londýnské trio Husky Loops.

Ostrov svobody

Festival se také připojuje k oslavám svobody spojenými s výročím třiceti let od pádu železné opony. V prostředí Kaizlových sadů vyroste Ostrov svobody, kde se odehrají koncerty kapel z Polska, Maďarska, Slovenska, Německa i Čech.

Jako hlavní hvězda zde zazáří polská art-rocková naděje Trupa Trupa. Výročí připomene také symbolická „zeď svobody“ a mnoho dalších tematických aktivit v rámci doprovodného programu.

Všechny kapely, které zde vystoupí, měly to štěstí, že už vyrostly ve svobodném prostředí, což rozhodně není samozřejmost. Před třiceti lety by se kvůli svázanosti režimem nikdy nemohly sejít na jednom pódiu. A to nejdůležitější – všechny mohou svobodně tvořit. Často dnes zapomínáme na to, že svoboda není samozřejmost. Přijďte si to s námi připomenout,“ láká na United Islands of Prague Moimir Papalescu, výkonný producent festivalu.

Doprovodný program

Hudbou ovšem oslavy zdaleka nekončí. Nabídnou bohatý doprovodný program pro děti a dospělé, jehož centrem se stane Křižíkova ulice, kde na vás bude čekat spousta různě zaměřených aktivit. Například tematický kvíz pro děti i dospělé, v němž zjistíte, jak dobře si pamatujete rok 1989 a vyzkoušíte tak i svoje ratolesti.

A třeba takový fotografický retro koutek vás zase vrátí na Václavské náměstí v listopadu roku 1989, nebo do parádního předrevolučního teenage pokojíčku.