Paluba bývalé nákladní lodi, kotvící poblíž oblíbeného farmářského tržiště na náplavce, skýtá nejen příjemné posezení nad hladinou Vltavy, ale hlavně je kulturním prostorem. A celé léto se zde konají koncerty, výstavy, divadelní představení, či literární čtení, na kterých (A)VOID Floating Gallery, jak zní celý název, spolupracuje s Městskou knihovnou.

Ježíšek a Hanzík spolu

A právě zde vystoupí 28. července i dva neortodoxní muzikanti, kteří se velmi liší zjevem i projevem – právě v kontrastu je síla jejich společných vystoupení. Ježíšek je těšínský písničkář valašského původu, a už to mluví za vše. Tenhle zarostlý horal má charisma, jež by mohlo skály lámat, přitom jeho tvorba je velmi ztišená a intimní, stejně jako témata jeho písní.

To jeho kolega, Pražák Hanzík, je více ironickým glosátorem, který zachytává génia loci i aktuální společenské rozpoložení.

Předvede se nová hvězda?  

Oba pánové tak vycházejí z nejlepších tradic českého písničkářství a navazují tak na tvorbu Karla Kryla, Jaroslava Hutky, Karla Plíhala a dalších. A protože je Hanzík Pražák, je možné, že hlavní město bude mít dalšího svého pěvce, jakým naposledy byl a je Vladimír Merta, který Praze v 60. letech věnoval dokonce i francouzsky nahrané album Ballades de Prague.

Naváží dnešní mladí písničkáři na své předchůdce?

 

  • Více informací zde