Jeden z nejstarších komorních orchestrů v Evropě, jenž vznikl v roce 1951, se koncertem ve Valdštejnské zahradě připojuje k celé řadě oslav, které v rámci kulatého výročí vzniku naší republiky u nás probíhají. A program této hudební události bude vskutku zajímavý.

Dona Giovanniho Mozart dokončoval v Praze

Hned na úvod zazní předehra k opeře Don Giovanni od Wolfganga Amadea Mozarta, která patří k nejžádanějším a nejpopulárnějším dílům vážné hudby hraným po celém světě. A právě tahle Mozartova kompozice je spjata i s naší zemí. Však ji také dokončoval v Praze.

Dvouaktovou operu skládal Mozart na objednávku, která přišla od zdejší operní společnosti impresária Pasquala Bondiniho. Měla ji zachránit před krachem. Skladatel se pro děj díla nechal inspirovat příběhem o záletníkovi Donu Juanovi, je tedy plný milostných zápletek a intrik. A také smrti.

Zapomněl na předehru?

Dlouho se také tradovalo, že Mozart při komponování opery zapomněl na předehru, narychlo ji prý skládal v noci před premiérou. Nakonec se však díky důkladnému rozboru notového papíru ukázalo, že tomu tak nebylo.

Světovou premiéru měla opera Don Giovanni v Nosticově, dnešním Stavovském divadle, kde ji Mozart také 29. 10. roku 1787 sám dirigoval.

Dvě suity – Janáčkova a Dvořákova

Na pražském koncertě zazní ještě jedno Mozartovo dílo – první věta z jeho Allegro molto Symfonie č. 40 g moll. Tu skladatel dokončil rok po premiéře Dona Giovanniho a bývá označována také jako Velká.

Kromě rakouského hudebního génia ve Valdštejnské zahradě uslyšíte i české skladatele. Na programu je výběr ze Suity od Leoše Janáčka, což je jeho první orchestrální skladba, kterou napsal před svým studiem na lipské konzervatoři (1879 – 1880).

Pražský komorní orchestr 26. 8. zahraje výběr ještě z jedné suity, a to České suity od Antonína Dvořáka. Tohle dílo, složené z českých lidových tanců, poprvé zaznělo 16. května 1879 v Praze v rámci koncertu Spolku českých žurnalistů. O rok později suitu na dobročinném koncertu ve prospěch stavby Národního divadla dirigoval v Praze sám Antonín Dvořák.

Program koncertu doplní Květinový valčík z Čajkovského baletu Louskáček a poslední věta Symfonie č. 4 A dur „Italská” od Felixe Mendelssohna-Bartholdyho.