Koncert je projektem studentů Pražské konzervatoře a HAMU. Společně vytvořili orchestr a v celovečerním programu představí tři instrumentální skladby francouzského mistra.

Sál i nahrávací studio

Zážitek to bude jistě mimořádný, a to také díky poměrně novému koncertnímu a zároveň divadelnímu sálu přímo v centru hlavního města. Pro svou mimořádnou akustiku slouží dokonce i jako nahrávací studio. Je velmi zajímavý i vizuálně, jeho autor se nechal inspirovat pohybem vody a využil dvou kontrastních materiálů - dřeva a skla.

Camille Saint-Saëns

Studenti představí díla nejrespektovanější osobnosti francouzské hudby své generace - Camilla Saint-Saënse, který nebyl jen hudební skladatel, ale také dirigent, klavírista, varhaník a hudební kritik. Narodil se v roce 1835 v Paříži a už od dětství se projevoval jeho výjimečný talent se skvělým hudebním sluchem.

Díky svému výjimečnému nadání pro hru na klavír byl již ve svých dvanácti letech přijat na pařížskou konzervatoř, následně zvítězil v soutěži ve hře na varhany a začal působit jako varhaník.

Dokonalá elegance

Jeho vytříbený hudební styl lze charakterizovat slovy „elegantní dokonalost“. V kompozici se věnoval téměř všem žánrům. Ačkoliv obdivoval a prosazoval hudbu Schumanna a Wagnera, kteří patřili v době jeho mládí k moderním skladatelům, ovlivnila ho zejména tvorba Mozarta a Bacha.

Za hranice vlasti

Jeho proslulost sahala za jeho života daleko za hranice jeho vlasti. Saint-Saënsovi skladby byly velmi oblíbené po celé Evropě i ve Spojených státech amerických. V USA dokonce v roce 1915 uskutečnil ve svých osmdesáti letech triumfální turné.

I když je velká část jeho objemného díla dnes již tak trochu zapomenuta, některé jeho symfonie, komorní skladby a především opera Samson a Dalila se stále těší velké oblibě.

Nenechte si ujít výjimečný a jedinečný večer plný krásné hudby.