Pražská Valdštejnská zahrada není pro pražské symfoniky náhodnou volbou. FOK tu totiž rád zahajoval nebo zakončoval sezony už v minulosti. Vůbec první koncert tu orchestr pod dirigentem Václavem Smetáčkem odehrál už v květnu roku 1949. Symfoniky tu dirigovali také Jiří Bělohlávek, Petr Altrichter, Libor Pešek či Martin Turnovský.

„FOK hrával tradičně v letním období na různých venkovních pódiích už v padesátých letech. Valdštejnská zahrada je však unikátní svou přirozeně výtečnou akustikou, proto se stala tím nejdůležitějším z nich,“ podotýká Anna Černá.

Filmová hudba v zahradě poprvé zazněla před dvěma lety

V  zahradě na Malé Straně, která je součástí areálu Valdštejnského paláce, však vždy zněla v podání filharmoniků jen díla klasická. Například Smetanova Má vlast, pásma mozartovská, beethovenovská či mahlerovská. Až před dvěma lety tu FOK poprvé představil i hudbu filmovou. Bylo to v rámci oslav jejich kulatého výročí – osmdesáté sezony.

„V narozeninové sezoně jsme se snažili obnovit a navázat na mnoho z toho, co v minulosti dělalo FOK FOKem. Koncert ve Valdštejnské zahradě byl především naším narozeninovým dárkem Pražanům a jsme rádi, že se nám podařilo z něj opět udělat tradici,“ říká Anna Černá.

Filmem zkratka FOK začíná, a to zcela právem

Návrat k filmové hudbě byl pro FOK na místě. Vždyť právě první písmeno ze zkratky orchestru tuto muziku předznamenává (F-film, O-opera, K-oncert – pozn. red.)

Dramaturg Martin Rudovský dokonce kdysi řekl: „Filmem zkratka FOK začíná, a to zcela právem. Podle všech historických pramenů se totiž zdá, že prvním zaznamenaným počinem čerstvě vzniklého orchestru se stalo právě natáčení filmové hudby k burianovskému Hrdinnému kapitánu Korkoránovi - datum premiéry 24. srpna 1934. A pak následovaly hity jako Dívka v modrém, Hej rup!, Svět patří nám, Škola základ života, Tři vejce do skla, U pokladny stál nebo Kristián.“

Tahákem z filmové hudby budou melodie z Kmotra a Harryho Pottera

Od narozeninové sezony se pražští filharmonikové k filmovým melodiím vrací pravidelně. A jak říká Anna Černá, rádi. Ne jinak tomu bude i v sezoně nadcházející. „Vždy však v propojení s klasikou, tak aby divák získal i něco navíc. Je důležité ukazovat, kde má filmová hudba kořeny,“ upozorňuje tisková mluvčí a dodává: „Dokonce na tomto principu vznikl i celý abonentní cyklus FOK, v němž připomínáme tři linie, jež vtiskli FOKu zakladatelé.

V rámci onoho F tedy v letošní koncertní sezoně orchestr nově na program zařadí oscarovou hudbu z Kmotra od Nino Roty a melodie z Harry Pottera Johna Williamse. „Vztah mezi FOKem a jeho posluchači je mimořádný, věří nám, že náš výběr prezentuje vždy především prvotřídní kvalitu. Nejde tedy o to, z jakého filmu hudba je, ale o hudbu samotnou. Zatím máme z reakcí pocit, že jsme nezklamali a já doufám, že to tak zůstane i v dalších letech,“ zamýšlí se Anna Černá.

Klasika i hudba z filmu

A jaké skladby zazní 31. srpna pod taktovkou Jana Kučery ve Valdštejnské zahradě? Návštěvníci se můžou těšit například na výběr z Brahmsových Uherských tanců, z filmové nabídky pak uslyší hudbu ze snímku Piráti z Karibiku, Vzpomínky na Afriku, Limonádový Joe, či z muzikálů Starci na chmelu a Noc na Karlštejně.

Určitě si tento prolog koncertní sezony 2016/2017 Symfonického orchestru hl. m. Prahy FOK, jehož zřizovatelem je hlavní město Praha, nenechte ujít!

 

Více informací na stránkách www.fok.cz.