Přestože jsou některé koncerty Pražského jara, které začne 12. května, už beznadějně vyprodané, stále je z čeho vybírat. Zkuste třeba naše tipy.

Baroko v podání Ensemble Inégal

Pokud milujete starou hudbu, tak si určitě nenechte ujít koncert uznávaného tuzemského vokálně-instrumentálního souboru Ensemble Inégal, který zaujímá výsadní postavení v šíření odkazu a uvádění díla barokního velikána Jana Dismase Zelenky. Však také právě díky Ensemble Inégal, jenž založil a vede varhaník a dirigent Adam Viktora, se zájem o tohoto českého skladatele výrazně oživil a dnes bývá řazen k předním evropským komponistům raného 18. století.

Podle Adama Viktory patří Zelenka k největším géniům barokní hudby. „Vytvořil hudbu na stejné kompoziční, intelektuální a emocionální úrovni jako Vivaldi, Händel či Bach. A Bach Zelenku dokonce zařadil mezi devět nejlepších autorů, jejichž hudbu slyšel. Zelenkovy skladby znějí úplně jinak, jeho hudba jitří emoce a povznáší posluchače na duchu,“ uvádí umělecký šéf souboru.

Ensemble Inégal se Zelenkově hudbě věnuje od roku 2005 a od té doby těleso vydalo osm CD s jeho hudbou, přičemž na všech jsou premiérové nahrávky, které od dob baroka nikdo neslyšel.

Na Pražském jaru ansáml uvede jedno ze Zelenkových tří oratorií – Gesù al Calvario (Ježíš na Kalvárii), pocházející z roku 1735.

Debut Pražského jara

Další událostí, na kterou bychom vás rádi pozvali, je koncert, v němž spojí síly tři výjimeční umělci. Ve Dvojkoncertu pro housle a lesní roh se představí dva fenomenální čeští sólisté Jan Mráček a Radek Baborák.

Symfonický orchestr hl. m. Prahy FOK bude navíc řídit Jonathon Heyward, který se ve svých třiadvaceti letech stal vítězem prestižní Mezinárodní soutěže mladých dirigentů ve francouzském Besançonu. „Jonathon Heyward uchopuje hudbu s nadšením a energií… Širokými, avšak přesnými gesty rozhýbal Chairman Dances Johna Adamse nezapomenutelným, barvitým způsobem,“ zaznělo například v jedné recenzi.

O Radku Baborákovi, který působil jako první hornista České filharmonie, deset let jako sólohornista u Mnichovských filharmoniků, či hrál v Berlínské filharmonii, zase Fränkischer Tag píše: „Tento umělec je skutečný fenomén: hraje s nejvyšším zanícením, přitom z něj vyzařuje klid a rozvaha.“ 

Jan Mráček je považován za jednoho z největších talentů mladé houslové generace. Zvítězil v řadě mezinárodních soutěží, rovněž je držitelem 2. ceny soutěže Pražské jaro.

30. května v jejich podání uslyšíte Koncert pro housle, lesní roh a orchestr britské skladatelky Ethel Smyth, která se pro kariéru hudební skladatelky rozhodla navzdory nesouhlasu své rodiny. FOK pak zahraje ještě českého komponistu Tomáše Svobodu a dánského skladatele Carla Nielsena.

Francouzskou hudbu přiveze Orchestre de Paris

Francouzský orchestr, německý dirigent a americká pěvkyně. Tohle mezinárodní zastoupení slibuje koncert 31. května. Orchestre de Paris totiž bude řídit Thomas Hengelbrock a jako sólistka se představí Kate Lindseyová.

Americká operní diva, kterou znají návštěvníci přenosů do kin z newyorské Metropolitní opery, do Prahy zavítá poprvé. „Je to výjimečná pěvkyně s hlasem, který člověka ohromí a také se ho dotkne,“ uvedl na její adresu Thomas Hengelbrock, který s NDR Sinfonieorchester Hamburg zahajoval loňský ročník Pražského jara. A s velkolepou odezvou. Diváci totiž byli nadšeni a ne jinak také Hengelbrock.

„Byl to jeden z nejdojemnějších okamžiků mého života,“ nechal se slyšet dirigent s tím, že o to víc se těší na letošní koncert 31. 5., na jehož program zařadil francouzskou hudbu. V podání fenomenálního pařížského orchestru a neméně skvělé Kate Lindseyové zazní M. Ravel, J. Canteloube a M. P. Musorgskij.