Prague Proms se v Praze koná každoročně už od roku 2005. Vznik festivalu inicioval Český národní symfonický orchestr, který po vzoru londýnských promenádních koncertech BBC Proms chtěl mít také podobnou prestižní „tečku“ za svou sezónou. A tak vznikl Prague Proms, jenž si od samého začátku zakládá na vysoké kvalitě.

Že jde o prestižní projekt dokazuje každoroční účast špičkových zahraničních umělců. Pozvání přijaly osobnosti jako například operní pěvkyně Edita Gruber, dirigent Marcello Rota, švédský trumpetista Lasse Lingdren, saxofonista Brandford Marsalis, jeho bratr Wynton Marsalis s jedním z nejuznávanějších světových big bandů Jazz at Lincoln Center Orchestra. Fenomenální sopranistka Anna Netrebko, big band Buddyho Riche a mnoho dalších zvučných jmen.

Mezi divácky nejatraktivnější ovšem patří koncerty Hollywood Night. Na ně se každý rok sjíždí filmoví a hudební nadšenci nejen z Česka, ale i ze zahraničí.

Pro milovníky klasiky

Klasickou hudbu bude na festivalu reprezentovat například jeden z nejžádanějších světových tenorů naší doby – Mexičan Ramón Vargas, který naši metropoli navštíví po dlouhých čtrnácti letech!

Příznivci klasiky se můžou těšit také na Čajkovského Gala. Z děl tohoto nejvýznamnějšího představitele hudby 19. století zazní Symfonie č. 6 zvaná Patetická, kterou Čajkovskij považoval za své nejdůležitější a nejosobnější dílo, a Rokokové variace pro violoncello a orchestr, které přednese skvělý český violoncellista Václav Petr.

Jazz a závěrečná Hollywood Night

Z jazzových koncertů Prague Proms nabídne kromě bigbandu Thomase Gansche i další novinky v podobě newyorské skupiny Hot Sardines, která potěší posluchače tanečním jazzem. Na programu je i vystoupení formace jazzmanů, kteří si říkají The Loop Jazz Orchestra Jana Hasenöhrla.

A závěr festivalu opět bude patřit výjimečnému americkému dirigentovi a skladatelovi Carlu Davisovi a filmovým melodiím. Letošní Hollywood Night mimo bloku nejoblíbenějších titulů připomene například i oscarový snímek Tři billboardy za Ebbingem, film ze 70. let Kdo nastaví kůži, či seriály Vraždy v Midsomeru nebo Sherlock Holmes: Hra stínů.