Z oblasti ryzí klasiky letos padla volba organizátorů festivalu na mistra romantické hudby, Petra Iljiče Čajkovského. Jeho Rokokové variace přednese skvělý český violoncellista Václav Petr. Ten je i jedním z předních sólistů projektu Kalkant, který Český národní symfonický orchestr odstartoval před dvěma lety, a má za úkol představit nahrávky nové české generace hudebníků. Životní příběh dirigenta Ilyi Mashkeviche a jeho zkušenosti se jasně promítají i do pojetí nádherné Čajkovského tvorby. Rodák z kyrgyzského Frunze si zarputile šel za myšlenkou stát se dirigentem, a to se mu po studiích v Petrohradu podařilo. Stejně tak se splnila i touha žít na západě, a jeho domovem se po Izraeli stala Belgie.

Patetická symfonie v podání ČNSO pod jeho taktovkou vás jistě nenechá v klidu, stejně jako publikum na mnoha místech světa.

Čajkovskij Gala, Smetanova síň Obecního domu, 3. července, 19:00 hodin, poslední vstupenky.

Prague Proms při přípravě festivalu myslel i na příznivce jazzu a pozval islandskou skupinu Mezzoforte, která od svého vzniku na konci sedmdesátých let definuje styl instrumentálního pop-fusion jazzu a po celu dobu baví návštěvníky svých koncertů dokonalou souhrou, nadšením a individuální virtuozitou. Natočila 14 řadových alb a má za sebou nespočet vystoupení na neprestižnějších jazzových festivalech. Světové popové hvězdy často angažují hráče Mezzoforte jako součást nahrávacích týmů a doprovodných skupin a využívají jejich brilantních hudebních výkonů.

Mezzoforte, La Fabrika, Studio 2, 4. července, 20:00 hodin, poslední vstupenky.