Představí se na něm klavírní virtuosové, světové orchestry a známí sólisté. Největší instrumentalisty současnosti v programu reprezentují klavíristé Krystian Zimerman, Jevgenij Kissin, Valentina Lisitsová či houslistka Hilary Hahn. V pozici kurátorky komorní řady se poprvé představí žena, izraelská klarinetistka Sharon Kamová.

Zahajovací koncert 7. září v Rudolfinu představí dílo dvou největších ikon české kulturní tradice skladatele Antonína Dvořáka a básníka Karla Jaromíra Erbena. Kantátu Svatební košile přednesou pod taktovkou Jakuba Hrůši Česká filharmonie a Český filharmonický sbor Brno spolu se špičkovými sólisty Kateřinou Kněžíkovou, Richardem Samkem a Svatoplukem Semem.

Festival pokračuje v sobotu koncertem komorního orchestru Camerata Salzburg s dirigentem Danielem Blendulfem. Ti vzdají hold Leonardu Bernsteinovi a oslaví tak 100. výročí jeho narození.

15. září se Dvořákova Praha připojí k oslavám 100. výročí republiky provedením kompletní verze Dvořákova monumentálního oratoria Svatá Ludmila, opět pod taktovkou Jakuba Hrůši. Dílo zazní nejen v Rudolfinu, ale také na venkovní scéně na náměstí Jana Palacha, kde se k účinkujícím z Dvořákovy síně přidá další 250 zpěváků z pěveckých sborů.

Závěrečný koncert letošní Dvořákovy Prahy patří zároveň i mezi jeho očekávané umělecké vrcholy. Do české metropole se vrátí jeden z nejuznávanějších evropských orchestrů, Staatskapelle Dresden, a pod vedením v Praze dobře známého Manfreda Honecka přednese hudbu dvou blízkých přátel: Antonína Dvořáka a Johannese Brahmse.

Program festivalu, jehož partnerem je tradičně hlavní město Praha, je k dispozici zde.