Rybovka, jak se České mši vánoční říkává, je dílem Jakuba Jana Ryby, který je autorem jak hudby, tak textu. Nejde o mši, ale o pastorální hru o zvěstování Kristova narození a příchodu pastýřů k jesličkám, to vše je zasazeno do českých venkovských reálií.  

„Rybovka“ byla napsána v roce 1796 (původně v tónině A-dur, dnes se často hraje o tón níže, v G dur), prostřednictvím opisů se rychle rozšířila do celých českých zemí. Jde o skladbu pro sólové hlasy a smíšený sbor, které doprovází koncertantní flétna, 2 klarinety, 2 lesní rohy, clarino principale (trubka), dvoje housle, viola, kontrabas, tympány a koncertantní varhany.

Už od 10. prosince

A kde si ji v Praze můžete poslechnout? Už 10. prosince v Zrcadlovém sále Klementina, kde ji zahraje sbor Adalbert s orchestrem Benedictem za doprovodu nádherných barokních varhan.

15. prosince zazní Rybova slavná skladba pod taktovkou neméně slavného dirigenta Libora Peška. V Rudolfinu ji zahraje Český národní symfonický orchestr v rámci Benefičního vánočního koncertu pro Svatovítské varhany.

Rovněž v Rudolfinu přednese 17. prosince Českou mši vánoční i Smíšený pěvecký sbor Gymnázia Jana Nerudy.

Divadelní verze

Scénické provedení České mše vánoční v interpretaci Českého komorního orchestru a Českého komorního sboru bude k vidění 22. a 23. prosince v kostele svatého Šimona a Judy v Dušní ulici. Děj inscenace se odehrává kolem jesliček s postavami Josefa a Marie s děťátkem, dále se zde objevují známé postavy tovaryše a mistra, Tři králové, pastýři, poutníci a jiní, ti všichni zahrají a zazpívají v režii Tomáše Masáka a pod taktovkou Josefa Kšici.

Tři kantoři, tři pastorální skladby

Den před Štědrým večerem Rybovu mši zahraje i Česká filharmonie, a to v Rudolfinu. Kromě Rybovy skladby zde zazní také idylické pastorely Jiřího Ignáce Linka a Tomáše Norberta Koutníka, půjde tedy o tři pastýřské skladby maloměstských kantorů proti proudu času, neboť Linek je o generaci starší než Ryba, a Koutník zase o generaci starší než Linek.

25. prosince si pastorálu rovněž zazpívá Kühnův smíšený sbor spolu se Symfonickým orchestrem FOK pod taktovkou Jaroslava Brycha, a to v kostele sv. Šimona a Judy.

Do Týna i na náměstí Jiřího z Poděbrad zdarma

Na Štědrý den zazní Rybovka na vánočním koncertu v Týnském chrámu, kde bude součástí bohoslužby. Zdarma k poslechu bude Česká mše vánoční také na trzích na Staroměstském náměstí, a to na Štědrý den od devíti hodin večer. Zahraje a zazpívá ji zde smíšený pěvecký sbor Vox Pragae, orchestr Praga Sinfonietta a sólisté.

Pod širým nebem, na náměstí Jiřího z Poděbrad, si ji mohou poslechnout návštěvníci vánočního programu připraveného městskou částí Praha 3 - a to 23. prosince od čtyř hodin. Vystoupí zde členové orchestru a sboru Národního divadla se sólisty Barborou Řeřichovou, Michaelou Kapustovou, Alešem Brisceinem a Svatoplukem Semem.

Hrajete či zpíváte? Zapojte se!

Krom klasických koncertních uvedení se nabízí i možnost si Rybovu Českou mši vánoční nejen poslechnout, ale také se do jejího provedení zapojit. 23. prosince od 13:00 do 14:30 na pražském Hlavním nádraží ve vstupní hale jsou vítáni všichni, kdo si donesou vlastní hudební nástroje anebo si přijdou mši zazpívat. Vstupné je tradičně zdarma, diriguje Lukáš Prchal.