Tento festival každý rok obohacuje podzimní hudební sezónu o koncerty pianistů světového renomé. Je spojen s Pražským jarem, tvoří jakousi protiváhu k velkému květnovému festivalu a vzdává hold jednomu z nejslavnějších českých klavíristů - Rudolfovi Firkušnému.

Rok od roku se zvyšuje přízeň diváků, jeho historii totiž píšou vždy mimořádné osobnosti. Jaké to budou letos?

Hvězdy světových pódií

Z osobností světových pódií se můžete těšit na recitál fenomenálního Jevgenije Kissina nebo kanaďana Marca-André Hamelina. Úplně poprvé se v České republice představí talentovaná italská klavíristka Beatrice Rana.

Milovníci jazzu jistě ocení brilantního Aarona Diehla, který vystoupí se svým triem. Naším a jediným zástupcem bude klavírista Jan Bartoš.

Strhující a krásná Beatrice Rana

V Rudolfinu se na úvodním koncertě představí zmiňovaná mladá italská pianistka Beatrice Rana, která se podle časopisu Gramophone právem řadí mezi pět klavíristů nové „zlaté éry“.

Světová média ji titulují samými superlativy. „Nejdokonalejší z mladých umělců,“ hlásá například deník Washington Post, „vládne vrozenou muzikalitou,“ doplňuje Los Angeles Times.

Beatrice Rana je pro mě zjevením, protože úroveň její hudební vyzrálosti a technické jistoty je u tak mladého člověka ohromující,“ uvádí také obdivně dirigent, hudební ředitel a šéf orchestru londýnské opery Sir Antonio Pappano.

Pro pražské posluchače si Beatrice vybrala tyto strhující skladby - Fryderyk Chopin: Etudy op. 25, Isaac Albéniz: Iberia 3. díl, nebo Igor Stravinskij: 3 části z Petrušky.

Citlivý a rafinovaný Jan Bartoš

Festival každoročně vedle zahraničních hudebních hostů zařazuje také reprezentanta české scény. Mimořádně zajímavý program publiku letos představí Jan Bartoš, který hudbu považuje za svou životní cestu. I jeho krédo zní: „Být služebníkem hudby“. A navazuje tak na osobnosti, které ho hluboce ovlivnily – básníka klavíru Ivana Moravce, či jednoho z největších pianistů všech dob Alfreda Brendela.

Pro svůj sólový recitál zvolil klasická díla s moderními skvosty. Ostatně posuďte sami, v jeho podání si můžete vychutnat třeba Miloslava Kabeláče - Osm preludií, Arnolda Schönberga - Šest malých klavírních kusů op. 19, Ludwiga van Beethovena - Klavírní sonátu č. 23 f moll op. 57 „Appassionata“, Roberta Schumanna: Fantasii C dur op. 17, Fryderyka Chopina - Barkarolu Fis dur op. 60.

Nenechte si ujít tento hudební zážitek, potleskem se jistě šetřit nebude.