Hlavní dramaturgickou linkou letošního festivalu bude připomínka 100. výročí založení Československa. Zazní skladby českých a slovenských autorů napsaných mezi roky 1918 a 2018, mimo jiné Bohuslava Martinů, Josefa Suka, Klementa Slavického, Pavla Bořkovce, Miloslava Kabeláče či Eugena Suchoně, ze zástupců mladé generace je to Michal Nejtek, Ondřej Adámek, Lukáš Sommer nebo Marko Ivanović.

Československá symbolika se zrcadlí též v programech zahajovacího a závěrečného koncertu. Úvodní koncert se Smetanovou Mou vlastí zahraje Česká filharmonie pod taktovkou Tomáše Netopila, závěrečné vystoupení symbolicky obstará Slovenská filharmonie se svým novým britským šéfdirigentem Jamesem Juddem.

100. výročí narození Leonarda Bernsteina

Pražské jaro se rovněž hlásí k oslavám 100. výročí narození Leonarda Bernsteina, jehož evropský debut se odehrál právě v rámci prvního ročníku Pražského jara v roce 1946. V podání amerického dirigenta Keitha Lockharta, České filharmonie, předních muzikálových pěvců z Londýna zazní výběr z Bernsteinových slavných broadwayských muzikálů. 14. května bude uvedena Bernsteinova monumentální Třetí pod taktovkou Tomáše Braunera, který zastoupí Leonarda Slatkina, jenž ze zdravotních důvodů své účinkování na Pražském jaru zrušil. Koncert bude zároveň věnován oslavám 70. výročí založení státu Izrael.

Světové orchestry a prvotřídní sólisté

Pražské jaro 2018 se pyšní špičkovou sestavou zahraničních orchestrů i sólistů. Pozvání přijaly Royal Concertgebouw Orchestra Amsterdam, Varšavská filharmonie nebo Budapest Festival Orchestra. Ze sólistů vystoupí klavírista Daniil Trifonov, houslový virtuos Boris Brovtsyn či vycházející operní hvězda Slávka Zámečníková. Rezidenčním umělcem festivalu bude dvaačtyřicetiletý litevský houslista, violista a dirigent Julian Rachlin.

Stará hudba v mistrovské interpretaci

Těšit se mohou i milovníci staré hudby. Slavný britský dirigent John Eliot Gardiner se svými soubory Monteverdi Choir a English Baroque Soloists představí kantáty Johanna Sebastiana Bacha. Po devíti letech se na Pražské jaro vrací jedna z nejvýraznějších postav světa autentické interpretace staré hudby Jordi Savall. Přiveze rozsáhlý projekt Jerusalem, v němž kromě ansámblů Hespèrion XXI a La Capella Reial de Catalunya účinkují židovští, křesťanští i muslimští hudebníci z Izraele, Palestiny, Řecka, Sýrie, Arménie a dalších zemí, aby v pestré paletě předestřeli barevnost Jeruzaléma, jenž je možná předkládán jako metafora dnešního světa.

Kompletní program festivalu a další informace zde.