Myšlenku mírové spolupráce mezi evropskými zeměmi poprvé veřejně představil 9. května roku 1950 francouzský ministr zahraničních věcí Robert Schuman. A v roce 1985 se na setkání představitelů Evropské unie v Miláně odsouhlasilo, že tento den bude Dnem Evropy. Od té doby se ve všech členských státech konají festivaly a různé akce pod záštitou Evropského parlamentu.

Oslava na Střeleckém ostrově

I v Praze na Střeleckém ostrově se jako připomínka tohoto významného data bude konat zajímavý program, jehož hlavní část bude tvořit hudba. Pro tuto výjimečnou příležitost si netradiční repertoár připravil Milan Svoboda & Pražský Big Band. Toto moderní uskupení je sestavené z předních sólistů české jazzové scény a věnuje se výhradně interpretaci vlastních originálních kompozic, tudíž disponuje zcela charakteristickým zvukem.

Po jejich boku vystoupí další zajímaví hosté jako například český hudebník a skladatel Ondřej G. Brzobohatý, zpěvák a showman Matěj Ruppert, zpěvačka pražské elektropopové skupiny Žofie Dařbujánová, slovenský zpěvák, jazz & blues guru Peter Lipa, jazzový hudebník a skladatel Jiří Stivín.

Představí se i pražská hip-hopová skupina Prago Union nebo kapela Cirkus Problem, která se ve své tvorbě inspiruje balkánskou hudbou, klezmerem či dechovkou a její vystoupení jsou vždy ve velkém stylu.

Zajímavé osobnosti

Těšit se můžete ale i na moderované diskuze se zajímavými osobnostmi jako je třeba eurokomisařka Věra Jourová, ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček nebo primátor hlavního města Prahy Zdeněk Hřib.

Na Střeleckém ostrově také budou informační stánky českých a evropských institucí, ambasád členských zemí EU, nevládních organizací a spousty dalších partnerů.

A všechny věkové kategorie se rovněž dočkají zajímavých her a soutěží.