Gaika využívá vlivu hip-hopu, dancehall a soulu. Jiholondýnský experimentátor letos vydal po třech letech od svých prvních singlů své první album. Dál na něm pokračuje v míchání dubu, rapu, R&B a odkazů na trip hop. Celou desku nazvanou Basic Volume natáčel na cestách po různých kontinentech. I proto novinka zní kosmopolitněji.

Kam s ním?

Gaika Tavares je pro hudební kritiky oříškem. Jeho styl je totiž těžké zařadit. Například časopis Dazed ho nazval hudební odpovědí na výtvarníka Basquiata, US magazine ho zase přiřadil k experimentálnímu rhytm and blues. Gaika je ale svůj, různé elektronické žánry tvůrčím způsobem spojuje a hraje si s nimi. Je ryzím příkladem kreativní síly, se kterou boří jak zvukové, tak obrazové hranice. I proto není jednoduché ho zaškatulkovat.

Nejen hudba

Gaika ale není jen hudebník. Zabývá se také literaturou a sochařstvím. Letos v srpnu byla například jeho výtvarná instalace System součástí společného projektu Boiler Roomu a Somerset House Studios. I ve výtvarném projevu však tento umělec bojuje se systémem, který lidi svazuje a zotročuje.

Jeho první pražský koncert jistě bude zážitkem.